Frédéric Thiriez, ordförande franska ligaförbundet. Foto: AP/TT. Collage: Radiosporten.
Frédéric Thiriez, ordförande franska ligaförbundet. Foto: AP/TT. Collage: Radiosporten.

Spelskandaler skakar fotbolls-Frankrike

Beatrice Janzon från Paris om Frankrikes fotbollsskandaler
2:34 min

Frankrike skakas av flera fotbollsskandaler som får mycket uppmärksamhet i landet nu. Det gäller både uppgjorda matcher och korruption i den franska ligan. Flera toppchefer har gripits i veckan.

– Det handlar om en oerhört allvarlig affär för den franska fotbollen, för den professionella ligafotbollen och för mig också, dundrade en rasande Frédéric Thiriez ordförande för det franska ligaförbundet på en presskonferens.

Sammanlagt är sex personer i toppositioner misstänkta för att varit med och fixat resultat i division två-matcher förra året. Både ordföranden för division ett-laget Caen och ordföranden för Nimes i division två finns bland de misstänkta. Det gäller en match mellan lagen förra säsongen som slutade 1-1. Att fuska med resultatet misstänks ha varit ett sätt att undvika nedflyttning för Nimes från andra divisionen. Samtidigt som Caen kunde hoppa upp ett steg till högsta divisionen. Till bevisen hör bandade telefonsamtal mellan fotbollscheferna.

Lyssna mer i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".