Af Petersens F1-blogg: ”Mercedes har hyrt en nattklubb...”

Det var inte den mest spännande final jag sett. Man kan faktiskt säga att den avgjordes redan efter 25 meter.

Nico Rosberg, som startar från första rutan, missar och Lewis Hamilton drar förbi. Och därmed är det klart. Hade ju ändå räckt med en andra plats om Nico hade vunnit.

Resten av de 55 varven var enkla för Lewis. Han kontrollerade loppet som han ville mens Nico nog sa ett och annat svaveldoftande ord. De blev nog fler och högre när motorn började bli seg och tappade kraft. Flera gånger frågade han sin raceingenjör vad han skulle göra men det fanns ingen räddning. Han hade inte en chans och blev till sista bara 14:e. Teamet sa till honom med tre rundor kvar att han skulle komma in men han vägrade lyda med orden att han ville komma i mål.

Lewis blev lite nervös när han fick reda på stallkamratens problem men han pratade med bilen och smekte insidan av sittbrunnen och bad till högre makter att inget skulle hända.

Är Lewis en värdig mästare?

Ja. Street fightern som för ett par år sedan var vild och slet ut däcken alldeles för snabbt har lärt sig av sina misstag och kör numera med insidan av skallen. Tuff när det behövs och vi har sett många exempel på det den här säsongen men också snäll mot materialet när det behövdes.

Lewis sa att i vanliga fall är han nervös inför ett lopp och har fjärilar i magen. Men inte denna gång. Han kunde dock inte sova och kl 5 på morgonen, 12 timmar innan start, vakande han och stack ut en på joggingrunda. Men han visste om det där med att vara så lugn var bra eller dåligt för kvällen innan hade han gått igenom allt som skulle kunna gå snett.

Att antingen Nico eller Lewis skulle bli mästare stod klart redan efter några lopp. Deras s.k. paket var helt överlägset. Storheter som Red Bull, Ferrari och McLaren hade inte en chans att hänga med  den vilda dansen. För de tre teamen som dominerat i så många år måste det ha känns förnedrande. Däremot var det verkligen skoj att se Williams tillbaka igen efter några år i källaren.

Överasknngar?

Två. Daniel Ricciardo som inte bara slog den fyrfaldige mästaren och stallkamraten Sebastian Vettel utan också vann tre lopp. Valtteri Bottas, Williams, som många säger kan bli en framtida mästare. Jag säger inte emot.

Hur kommer Mercedes att fira?

Man har hyrt en nattklubb och solen kommer att gå upp igen innan någon lämnar lokalen. Nico med hustru kommer självklart att vara med men man frågan är om de kommer att sitta vid samma bord som Lewis. När han gratulerade sin stallkamrat till titeln såg det inte ut att komma direkt från hjärtat. Inte ett grattis från en kompis. Ok det kanske också berodde på att det som gick snett för teamet drabbade honom. De bad om ursäkt efter loppet men det är en svag tröst.

Teamen stannar kvar i Abu Dhabi för att köra två dagars test. Kanske kommer Marcus Ericsson köra sina första varv för sin nya arbetsgivare Sauber. Teamet måste bara sortera ut kontrakten med de två som kört för stallet den här säsongen. Om det inte går i lås för han vänta tills slutet av januari när de riktiga testerna med de nya bilarna börjar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".