2014, Tre spelare i Skellefteå. Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

SHL ändrar reglerna mitt under säsong

LG Jansson om regelförändringen: "Viss desperation"
7:42 min

SHL kommer att införa spel tre mot tre i förlängning under resterande omgångar med start från omgång 31, den 26 december. 

– Vår förhoppning är att fler oavgjorda matcher kommer att avgöras under förlängningen, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Beslutet att införa spel tre mot tre i övertid i SHL, istället för som idag fyra mot fyra, är en överenskommelse mellan SHL:s klubbdirektörer och Svenska Ishockeyförbundets regelutskott. Regelförändringen genomförs från och med omgång 31, den 26 december, till och med slutomgången den 5 mars.

– Förändringen kommer att utvärderas efter innevarande grundserie i SHL och vår förhoppning är att fler oavgjorda matcher kommer att avgöras under förlängningen genom att vi får öppnare ytor och större chans till ett målavgörande, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin och fortsätter:

– Samtliga parter hoppas att förändringen kommer att öka underhållningsvärdet för vår publik och då finns det ingen anledning att skjuta på beslutet till nästa säsong.

L-G kritisk till förändringen

Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson är kritisk till förändringen.

– Jag är tveksam till det hela. Spela tre mot tre då blir det någonting helt annat än att spela fem mot  fem eller fyra mot fyra. Nästan kan jag känna viss desperation, säger Lars Gunnar Jansson.

Han är även kritisk till att förändringen kommer mitt under säsong.

– När man går in i ett seriespel då går man in med speciella förutsättningar. Man vet vad som gäller. Nu ändrar man förutsättningarna. Jag ska inte vara någon bakåtsträvare men då ändrar man också förutsättningarna i lagen. Spelar man tre mot tre blir det några kolossala ytor krävs det väldigt mycket av individuell skicklighet. Vissa lag kanske inte har så många sådana spelare. Det känns tveksamt att göra förändringen nu, säger Jansson vidare.

Fakta om spel vid övertid:

  • Förändringen innebär att vid oavgjort resultat efter 60 minuter spelas en förlängning i 5 minuter med tre utespelare och en målvakt i vardera laget.

  • Om en spelare blir utvisad under förlängningen blir det spel fyra mot tre. När den utvisade spelaren kommer in på isen spelar man fyra mot fyra fram till nästa avblåsning då man återgår till spel tre mot tre.

  • Om två spelare i samma lag blir utvisade blir det spel fem mot tre.

  • Vid spel fem mot fyra, efter ordinarie tid, startar förlängningen med spel fyra mot tre.
Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".