Oskar Sundqvist
Oskar Sundqvist/ TT Nyhetsbyrån
Skellefteå-Färjestad 6-1

Skellefteå krossade Färjestad

Samuelsson: "Klasskillnad i två perioder"
2:25 min

Skellefteås imponerande spel håller i sig. Mot Färjestad kom också målen. Man drog ner rullgardinen för värmlänningarna och vann med 6-1. 

– I två perioder är det klasskillnad, erkänner Färjestadstränaren Tommy Samuelsson.

Radiosportens Peter Sundkvist utser matchens lirare i de båda lagen:
Skellefteå: Pontus Petterström
Färjestad: Joachim Rohdin

Tre matcher på fyra dagar är ingenting som får Skellefteå att spara på energin i SHL-ishockeyn. Direkt från start satte man högsta fart som vanligt. 


Färjestad kom sent till matchen på grund av dimma på flygturen. I matchupptakten märktes det. Skellefteå tilläts snurra friskt i offensiv zon och FBK-tränaren Tommy Samuelsson tog timeout redan efter fem minuter.

Tillfällig bättring

Hans skarpa ord hjälpte tillfälligt. Färjestad flyttade upp laget, mötte Skellefteå högre upp i banan och stängde ytorna. Det gjorde man effektivt och Skellefteå fick plötsligt problem att forcera den värmländska muren i mittzonen.

Men för Skellefteåforwarden Oskar Sundqvist är ingen mur stark nog. I slutet av den första perioden fick han plötsligt pucken omarkerad framför Fredrik Pettersson-Wentzel, tillbaka i Färjestads mål, och satte 1-0.

Den stora urladdningen kom i den andra perioden när hemmalaget tog över spelet fullständigt. Färjestadsspelarna såg plötsligt trötta och orkeslösa ut.

Skellefteå kunde enkelt gå ifrån till 4-1. Färjestads tröstmål kom på ett av lagets ströanfall genom Anssi Salmela.

Inte nära

Färjestad hade tagit poäng i sju av sina åtta senaste matcher. Den här gången var man inte nära.

– I första perioden gör vi det bra. Men i två perioder är det klasskillnad. Framförallt är det deras passningsskicklighet som avgör. Vi spelar fast oss för många gånger. Vi måste bli kaxigare och ha större mod i det vi gör, säger Färjestadstränaren Tommy Samuelsson till Radiosporten.

Efter tre raka förluster för ett tag sedan har Skellefteå däremot kommit tillbaka starkt, speciellt på hemmais. 

Utropstecknen var många i den här matchen.

Oskar Sundqvist är ett sådant. Skellefteåforwarden är kraftfull och svårstoppad, den här gången blev han också tvåmålsskytt.

Unge Sebastian Aho på backplats har också gått framåt rejält den här säsongen.

Två mål i powerplay genom Mikko Lehtonen och John Norman i den sista perioden drog fullständigt ner rullgardinen för Färjestad. 

– Framförallt gör vi en fantastisk andraperiod. Vi har en enorm fart i spelet. Tredje perioden är samma sak. Vi har full kontroll och gör en av våra bästa matcher såhär långt, säger Skellefteåtränaren Hans Wallson till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".