STOCKHOLM 20120126 : Ishockeyderbyt mellan AIK och Djurgården, som skulle ha startat klockan 19.00, har skjutits upp på grund av oroligheter i Globen. Redan innan de båda lagens spelare var inne på isen var det bråk i Djurgårdens klack. Spelarna kom sedan in, men efter en kort stund på isen återvände man till omklädningsrummen i väntan på att det blir ordning i Globen. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
Foto Jonas Ekströmer / Scanpix

Klubbar kan slippa straff vid supporterbråk

Förslag på ändringar inom fotbollen
0:53 min

En fotbollsklubb som gjort allt man kan ur säkerhetssynpunkt kan slippa bestraffning även om supportrarna ställer till med bråk på arenan. Det är ett av förslagen som skall beslutas om när Fotbollförbundet har representantskapsmöte idag.

Förslaget innebär att klubbarna fortfarande skall vara ansvariga för sina supportrar, men inte längre ett strikt ansvar som idag.

Om det blir ordningsstörningar trots att klubbarna har fullgjort sitt säkerhetsarbete på ett godkänt sätt så kan man slippa straff.

Å andra sidan kan en klubb som brustit i säkerhetsarbetet bli bestraffad även om inget händer.

Den är Svensk Elitfotboll SEF som tagit initiativet till förändringen och förslaget har arbetats fram av Fotbollförbundets säkerhetsgrupp.

Andra förändringar som föreslås är att matchläkaren skall ha tillgång till reprisbilder för att bedöma huvudskador.

Att klubbarna kan ansöka om att använda av myndighet godkänd pyroteknik och att matchklockan skall stanna vid 45 respektive 90 minuter och inte visa tilläggstiden för spelare och publik.

Representantskapet som kan kallas för Svensk Fotbolls riksdag består av representanter för 

SEF svensk elitfotboll (8)  SDF svensk damfotboll (6) Fotbollförbundets styrelse (7) och Distriktsförbunden (24).

Om förslagen röstas fram kan träda i kraft redan vid seriestart 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".