Ryggen fortsätter att krångla för Daniel Alfredsson. Foto: The Canadian Press, Adrian Wyld/AP/TT
Ryggen fortsätter att krångla för Daniel Alfredsson. Foto: The Canadian Press, Adrian Wyld/AP/TT

Klart: Daniel Alfredsson lägger av

Han var inställd på ännu en säsong i NHL med Detroit Red Wings. Det blev inte så.

På torsdagen bekräftade 41-åringe Daniel Alfredsson att han lägger ned försöken att komma tillbaka i spel.

Alfredsson kommer att tackas av i Ottawa, där han spelade i 17 säsonger, den 4 december.

- Ja, det stämmer. Det har varit lite jobbigt mentalt att gå igenom det här. Kroppen har känts bra den här säsongen också ända tills jag trycker på ordentligt, säger "Alfie" till SVT Sport.

Daniel Alfredsson är en av Sveriges mest framgångsrika ishockeyspelare i historien. Han inledde sin seniorkarriär i Mölndal i division 1. Därifrån gick resan via Frölunda till Ottawa, där han debuterade säsongen 1995—96.

Den första NHL-säsongen utsågs han till Årets nykomling, som andra svensk efter Peter Forsberg.

Säsongen 1999—2000 blev han lagkapten, en roll han sedan innehade i 13 säsonger, fram till flytten till Detroit förra året.

Alfredsson vann aldrig Stanley Cup. Närmast var han 2007, men Anaheim vann finalserien med 4—1. "Alfie" gjorde ett suveränt slutspel och vann poängligan med 22 poäng på 20 matcher.

Under åren i Ottawa samlade han rekord på hög. Han har spelat flest matcher och har gjort flest mål, assist och poäng för klubben — i såväl grundserie som slutspel. Totalt blev det 1 257 poäng på 1 370 matcher, inklusive slutspel, i NHL. I grundseriematcher räknat (1 246) är han trea på svensklistan. Bara Nicklas Lidström (1 564) och Mats Sundin (1 346) har gjort fler.

I landslaget var den största framgången OS-guldet i Turin 2006. Alfredsson gjorde tio poäng på åtta matcher — bäst i Tre Kronor.

Han var också med i laget som tog silver i Sotji tidigare i år, gjorde ytterligare tre OS-turneringar — totalt fem, flest i den svenska ishockeyhistorien — och har därutöver två VM-silver på meritlistan (1995 och 2004).

Under NHL:s lockoutsäsong 2004—05 spelade Alfredsson i elitserien med Frölunda, som han ledde till SM-guld.

Detroit har under hösten hållit dörren öppen för Alfredsson, som har tränat på egen hand, men ryggproblemen gjorde att han till slut fick ge upp tankarna på en ny säsong.

Se Ottawas hyllningsvideo till Alfredsson här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".