Alfredsson
Foto: TT Nyhetsbyrån/SR

Jönsson om Alfredsson: ”En av de största jag spelat med”

Jörgen Jönsson om Daniel Alfredsson: "En av de största jag spelat med"
4:03 min

Radiosportens ishockeyexpert Jörgen Jönsson hyllar Daniel Alfredsson, som nu bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan.

– Det är en av de största spelarna jag spelat med, säger Jönsson som bland annat vunnit OS-guld tillsammans med Alfredsson 2006.

Daniel Alfredssons ryggproblem tvingar honom att sluta med hockeyn vid 41 års ålder (42 i december).

Jörgen Jönsson säger att det är en stor spelare som nu lämnar hockeyn.

– Alfredsson är en fantastisk människa med stort hjärta för hockeyn. Han har haft en lång karriär och det är tråkigt att man inte får bestämma när man ska sluta.

Vad minns du mest om Alfredsson under era landslagsuppdrag tillsammans?

– Hans omtanke, lojalitet och stabilitet. Han var alltid på plats och gav alltid järnet för laget, han försökte hela tiden få saker och ting att hända. Jag förstår att han är stort hyllad där borta och han är en av de största jag spelat med också. Jag har alltid gillat vara runt honom, han bryr sig om människor, ser alla och är mån om att alla har det bra. En sådan kille är guld värd att ha i alla turneringar och i alla hockeylag.

Vilka var hans styrkor som spelare?

– Han var väldigt allround, alltid när man når toppen är man bra på mycket. Han åkte skridskor bra, var stabil och stark, läste spelet bra och spelade alla moment. Han hade ingen superspets-kompetens, men han var extra vass på att göra mål, han hade en fenomenal näsa för att få pucken i mål när han fick chansen, säger Jönsson.

Hur stor är Alfredsson i ett historiskt perspektiv inom svensk hockey?

– Det är en viktig kille i hockeyhistorien. Han har bidragit jättemycket till landslaget och han har spridit svensk hockey utanför Sveriges gränser. För mig är han en klass snäppet under Foppa, Sudden och Lidström bland de moderna hockeyspelarna.

Vad tror du han kommer göra nu, blir han kvar inom hockeyn?

– Jag tror han kommer pyssla med något annat. Han har gett sig hän så länge och vill nog känna hur det är att  inte vara förknippad med hockeyn. Har har nog försakat en del annat som han vill testa på nu i stället.

Mer om Tre Kronor/ishockey-VM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".