Pyroteknik
Foto: TT Nyhetsbyrån

Pyroteknik blir laglig på svenska fotbollsarenor

Pyroteknik blir laglig i allsvenskan – hör om förändringarna här
3:09 min

Nästa säsong kan pyroteknik användas under matcher i fotbollsallsvenskan på ett lagligt sätt. Det har Svenska Fotbollförbundet bestämt på dagens representantskapsmöte.

– Det här är ett led i den diskussionen vi haft med våra fans, säger Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson till Radiosporten.

Debatten om pyroteknik på arenorna i Sverige har pågått under flera år. Då fansen bränt av bengaliska eldar på läktarplats har domarna gjort avbrott i matcherna. Till nästa säsong kan det bli ordnade former av pyroteknik. Det beslutades på dagens representantskapsmöte som består av representanter för SEF svensk elitfotboll (8), SDF svensk damfotboll (6), Fotbollförbundets styrelse (7) och Distriktsförbunden (24).

– Nu blir det möjligt att ansöka om dispens för laglig pyroteknik. Det här är ett led i diskussionen som vi har haft med våra företrädande fans. På den punkten är vi alla överens, vi ska verka för att ersätta det som idag är fri bränning på läktarna med laglig pyroteknik efter fansens önskemål, säger Olsson.

Ett annat viktigt beslut ur säkerhetssynpunkt som fattades var att en fotbollsklubb som gjort allt man kan ur säkerhetssynpunkt slipper bestraffning även om supportrarna ställer till med bråk på arenan. Förslaget innebär att klubbarna fortfarande skall vara ansvariga för sina supportrar, men inte längre ett strikt ansvar som idag.

Om det blir ordningsstörningar trots att klubbarna har fullgjort sitt säkerhetsarbete på ett godkänt sätt så kan man slippa straff. Å andra sidan kan en klubb som brustit i säkerhetsarbetet bli bestraffad även om inget händer.

Den är Svensk Elitfotboll SEF som tagit initiativet till förändringen och förslaget har arbetats fram av Fotbollförbundets säkerhetsgrupp.

– Man använder därmed inte kollektiva och generella bestraffningar, utan tar hänsyn till vad klubbarna gjor för att undvika de problem som man kan bli dömd för med till exempel böter.

På mötet beslutades också att det är okej att låna ut spelare med kort varsel. Inga klausuler ska heller få finnas som stoppar utlånade spelare att möta tidigare klubbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".