2014-11-21 Sofia Henriksson, Piteå Elit SK på väg mot en överraskande andra plats i damernas 5 kilometer vid fredagens säsongspremiär för de svenska skidåkarna i Bruksvallarna. Foto: Nisse Schmidt/TT foto

Sofia Henriksson: "Spännande att se hur långt det kan räcka"

Sofia Henriksson: "Har ingen aning hur jag står mig mot världseliten"
2:25 min

Sofia Henriksson skrällde ordentligt när hon slutade tvåa bakom Charlotte Kalla förra helgen. Nu ska det nya stjärnskottet testa sig världseliten.

Henriksson överraskade många med andraplatsen i Bruksvallarna. Men för huvudpersonen själv var genombrottet mest av allt efterlängtat.

– Det är jätteroligt och det här har jag sett fram emot sen jag var liten. Att få komma med på de stora tävlingarna, det känns jätteroligt, säger Henriksson som är född och uppvuxen i Piteå.

Andraplatsen i premiären kom mot de svenska toppåkarna, men nu är alltså världseliten som Henriksson ska mäta sig med.

– Jag har ingen aning om hur jag står mig mot världseliten. Det är därför det ska bli så roligt att få komma hit och testa på konkurrensen, säger 20-åringen.

Hur långt efter kommer du vara Johaug och Björgen och gänget på söndag?

– Jag har ingen aning. Det är jättesvårt att säga. Banan är också olik mot vad jag är van att åka på, den är mycket tuffare. Men det ska bli spännande att se hur långt det kan räcka, säger Henriksson.

Lyssna på hela intervjun med Sofia Henriksson i länken ovanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".