2014-11-28 Leksandsjubel efter 2-1 målet under fredagens ishockeymatch i SHL mellan Leksands IF och Örebro Hockey i Tegera Arena i Leksand. Foto: Ulf Palm/TT
Leksand-Örebro 3-2

Leksand lämnade jumboplatsen

Leksands tränare Andreas Appelgren: "Spelarna får slita enormt hårt"
2:22 min

Leksand lämnar sistaplatsen i SHL. En position de haft sedan 17 september. Det stod klart sedan de på fredagen lyckades slå Örebro med 3-2 på hemmaplan.

Radiosportens Magnus Wahlnman har utsett matchens lirare i de båda lagen:
Leksand: Johan Ryno
Örebro: Derek Ryman

Spelarna hann knapp bli varma i kläderna förrän Martin Johansson gjorde 1-0 för Örebro efter en fin passning av Derek Ryman.

Men Leksands kvittering kom efter 5.36. Målskytt blev Johan Ryno som var helt ensam sedan han fick en kalaspassning av Mattias Ritola. Och knappt tre minuter senare tog Leksand ledningen genom årets slumpmål av Tomi Sallinen.

Daniel Josefsson utökade sedan Leksands ledning till 3-1, men i andra perioden hade Leksand det tuffare.

– Jag tycker vår första period är okey. Vi får tre mål vilket gör att man tycker att den är bättre än vad den är. Men andra är verkligen inte bra. Vi litar inte på varandra och det är en riktigt dålig period, kanske den sämsta vi gjort den här säsongen, sa Leksands Andreas Appelgren efter matchen.

Örebro höjde tempot samtidigt som Leksand hamnade i en spelmässig svacka som varade i hela perioden. Leksand var stundtals oerhört pressat och dalalaget ska vara nöjt med att Örebro bara lyckades reducera till 3-2 innan andra pausvilan. Örebro hade också en kvitteringspuck i nätet, men målet blev bortdömt på grund av att Daniel Viksten stod i målgården.

I den tredje perioden kom Leksand tillbaka och lyckades på ett imponerande sätt spela på sin ledning. Örebro försökte, men kom ingenstans, samtidigt som klockan bara tickade på. När Stefan Johansson i Örebro sedan blev utvisad när det återstod en minut av matchen så var saken klar.

– Vi dominerar i stort sett hela matchen förutom under en period under den första perioden, slog Örebros Håkan Åhlund fast.

Till sist. Leksand har nu fått en reservmålvakt som blommat ut ordentligt. Joakim Lundström spelade sin andra match i rad sedan Oscar Alsenfelt är skadad. Lundström gjorde en mycket bra match vilket skapar trygghet hos masarna.


Leksand-Örebro 3-2 (3-1, 0-1, 0-0)

Första perioden: 0-1 (2.47) Martin Johansson (Derek Ryan, Viktor Ekbom), 1-1 (5.36) Johan Ryno (Mattias Ritola), 2-1 (8.19) Tomi Sallinen, 3-1 (16.43) Daniel Josefsson (Robin Gartner, Johan Ryno). Andra perioden: 3-2 (17.22) Marcus Weinstock (Kalle Olsson, Johan Motin).

Skott: 25-28 (12-6, 10-15, 3-7).
Utv, Leksand: 2x2. Örebro: 1x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 6 233.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".