Foto: Mikael Fritzon / TT
Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon / TT
Färjestad-Linköping 5-6 e.str

Linköping vann målkalaset

Jonas Junland: ”Kunde lika gärna varit Färjestad som vunnit i dag”
2:30 min

Linköping och Färjestad turades om att sätta puckarna i en hysterisk målfest. Men det sista ordet gick till Linköping. De tog extrapoängen efter straffar och seger med 6-5. 

Radiosportens Mats Fagerström utser matchens lirare i de båda lagen:
Färjestad: Anssi Salmela
Linköping: Jakub Vrana

– I första är vi riktigt bra och Färjestad usla. I andra va det precis tvärt om. Sen blir det någon sorts rallarhockey i den sista. Det kunde lika gärna varit Färjestad som tagit hem segern i dag, säger Linköpings Jonas Junland.

Det var antagligen en match som inte föll tränarna i smaken, men som publiken älskade. För nog fick åskådarna valuta för pengarna under fredagskvällen i Löfbergs Arena med mål efter mål. 

Det tog bara 29 sekunder för Linköping att spräcka Färjestadsnollan. Justin Pogge släppte en tveksam retur och talangfulle Jakub Vrana kunde lirka in 1-0 i öppen bur. Färjestad kvitterade med ett snarlikt mål av Joakim Nygård innan Linköping skaffade sig ett övertag igen. Jeffrey Taffe pricksköt in 2-1 i numerärt överläge och Fredric Andersson behövde bara stå på rätt plats i målgården när Kent McDonell sköt på hans benskydd och in i mål. Målet godkändes efter videogranskning.

Inför den andra perioden bytte Färjestad målvakt för att försöka väcka laget. Och det gav effekt. Två snabba mål, av Toni Rajala och Christoffer Forsberg, höjde pulsen rejält på tillställningen. Färjestad var på snudden att göra 4-3, men i stället var det Magnus Johansson som hade bra krut i bössan när han smällde in pucken som åter gav ledningen åt Linköping. 

I den tredje perioden handlade det mycket om hemmalaget som krigade för att ta sig tillbaka. Rättvist smällde Per Åslund in 4-4, men matchen fortsatte att svänga. Jakub Vrana gjorde sitt andra mål för kvällen när han i en två-mot-en-situation drog till med ett direktskott rakt upp i nättaket. 

Och den hysteriska målfesten fortsatte. I numerärt överläge kunde Joakim Hillding, från snäv vinkel, lyfta in kvitteringspucken över Rautio. Matchen gick till förlängning och trots vassa chanser var matchen tvungen att avgöras på straffar. Färjestad hade väl där ett bra läge att vinna efter mål av Milan Gulas, men snygga straffar av Jacob Micflikier och Jakub Vrana gav två poäng till Linköping i tabellen.

– Jag tycker att vi ska ha med oss ett positivt intryck från den här matchen. Vi kommer tillbaka från underläge tre gånger och det är starkt mot ett lag som Linköping, säger Färjestads tränare Tommy Samuelsson.


Färjestad-Linköping 5-6(e str (1-3, 2-1, 2-1, 0-0, 0-1))

Första perioden: 0-1 (0.29) Jakub Vrana (Jacob Micflikier, Dominik Granak), 1-1 (4.54) Joakim Nygård (Anssi Salmela, Joakim Hilding), 1-2 (8.43) Jeffrey Taffe (Sebastian Karlsson, Dominik Granak) spel fem mot fyra, 1-3 (18.32) Fredric Andersson (Kent McDonell).

Andra perioden: 2-3 (0.33) Toni Rajala (Milan Gulas, Shawn Lalonde), 3-3 (8.15) Christoffer Forsberg (Joel Ek Eriksson), 3-4 (13.35) Magnus Johansson (Oscar Sundh, Johannes Salmonsson).

Tredje perioden: 4-4 (6.55) Per Åslund, 4-5 (7.58) Jakub Vrana (Jacob Micflikier, Carl Dahlström), 5-5 (13.55) Joakim Hillding (Anssi Salmela, Shawn Lalonde) spel fem mot fyra.

Avgörande str: Jakub Vrana.

Skott: 40-22 (7-11, 12-5, 16-4, 5-1, 0-1).

Utv, Färjestad: 1x2. Linköping: 5x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 4 603. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".