Norge bra, Sverige dåligt
Foto: TT Nyhetsbyrån

Norsk succé – tung VC-premiär för Sverige

Teodor Peterson utslagen i semin: "Stolpe ut för Sverige"
2:56 min

Norsk succé och tung start för svenska sprintåkarna. Så kan man sammanfatta VC-premiären i finska Ruuka på lördagen. 

– Det har varit lite stolpe ut för Sverige idag, säger Teodor Peterson till Radiosporten.

Teodor Peterson lyckades inte nå finalen i herrarnas världscupsprint. Svensken kom i väg hyggligt i sin semifinal, men orkade inte riktigt hänga med i den sista uppförskörningen.

– Jag tyckte jag var stark i backen, men bytte till ett spår som var lite löst. Jag fick några släpp, sen orkade jag inte trycka på slutet. Det är så när man inte är i toppform, då måste man ha marginalerna på sin sida, säger Peterson som i fjolårets VC-premiär i Ruka blev fyra i sprinten. 

– Jag kände mig lite segare i dag. Men det är ingen katastrofstart, det kändes helt okej. Det kan nog ganska snabbt vända.

Calle Halfvarsson åkte ut i kvartsfinal där han aldrig riktigt fick kontakt med övriga fältet. Emil Jönsson blev utslagen i kvalet. Läs mer om det här.

I stället blev det trippelt norskt i herrfinalen. Petter Northug tvingades vika sig för landsmannen Eirik Brandsdal i en fartfylld duell över upploppet. Trea blev Sondre Turvoll Fossli. 

Även på damsidan var det norsk dominans där Marit Björgen vann finalen och tog sin 67:e vc-seger. Hon vann före slovenskan Katja Visnar med Maiken Caspersen Falla, Norge, på tredje plats. Hanna Falk var bäst av svenskorna, hon föll i sin semifinal då hon låg på femte plats sedan hon fått en törn av ryskan Anastasia Dotsenko.

Både Ida Ingemarsdotter och Magdalena Pajala föll i sina kvartsfinaler medan Lina Korsgren blev fyra i sin kvartsfinal. 

Tungt för Ingemarsdotter som var det stora svenskhoppet på damsidan.

– När jag kom upp på krönet så fastnade vallan i snön, det tog tvärstopp och jag dyker. Jag tyckte jag hade det under kontroll då, det kändes ändå bra då, säger hon till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".