20141129 2014-11-29 Växjös Nick Johnson prövar SAIK:s målvakt Erik Hanses i SHL-matchen mellan Skellefteå AIK och Växjö Lakers i Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå. Foto: Robert Granström/TT
Skellefteå-Växjö 2-0

Växjö mållöst igen: ”Ingen toppkandidat längre”

Växjös tränare Sam Hallam: "Powerplay är det som skiljer laget åt"
2:53 min

Fredagskvällens derby mot Luleå i SHL-ishockeyn satt i benen. 

Men när Skellefteå till slut kom i gång blev det seger på nytt, 2-0 mot Växjö. För Växjö var det andra matchen i rad man blev mållöst.

– Jag tycker inte att man kan se Växjö som en toppkandidat längre, säger Radiosportens expert Kristofer Ottosson. 

Radiosportens David Zimmer valde matcher lirare:
Skellefteå:
Växjö:

Växjö var det klart piggaste laget från start. Inte att undra på. 

Medan Skellefteå ägnade fredagskvällen åt ett stentufft derby uppe i Luleå kunde Växjöspelarna sitta i lugn och ro hemma i tv-soffan. 

Större skillnad i uppladdning är det svårt att tänka sig. Det borde gå att lägga back-to-backmatcherna så att båda lagen har samma möjligheter att förbereda sig. 

Efter två tidigare urladdningar på hemmais och med 14-4 i målskillnad på sina senaste tre matcher var det ett betydligt tamare Skellefteå som startade matchen den här gången. Växjö tog ett klart grepp om händelserna och prövade hemmamålvakten Erik Hanses flera gånger redan i den första perioden. 

Men totalt sett präglades inledningen av matchen av många individuella misstag från båda håll. Inte heller Växjö är på topp just nu. Bortaspelet fungerar inte och man har nu nio bortamatcher i rad utan trepoängare. Och laget har svårt att göra mål.

– Det är svårt att vinna hockeymatcher när vi inte gör mycket mål. Men innan de här fyra matcherna gjorde vi flest mål i ligan, säger Växjös tränare Sam Hallam till Radiosporten.

Sakta men säkert ökade hemmalaget på tempot och efter 11.59 i den andra kunde backen Tim Heed dundra in 1-0 på ett stenhårt slagskott. I numerärt överläge prickade han det vänstra krysset bakom Växjömålvakten Stefan Steen, ny i Smålandsklubben i år från just Skellefteå. 

Kvitteringen såg ut att komma i slutet av den andra perioden när Växjös Robert Rosén slog in en målvaktsretur, men efter en videogranskning dömdes målet bort. Domarna ansåg att hemmamålvakten Erik Hanses blivit störd. Hanses som storspelade.

– Jag har kommit in bättre i tempot och tajmningen, säger Hanses till Radiosporten. 

Växjö kämpade stenhårt för att få in en kvittering och mot slutet av matchen var det med darriga ben Skellefteå försvarade sig, men hemmalaget kunde hålla undan till en ny trepoängare, det sista målet gjordes i öppet mål av Rob Schremp. 

Nu har Skellefteå tagit 16 poäng av 18 möjliga på de sex senaste matcherna.


MATCHFAKTA

Skellefteå AIK-Växjö 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (11.59) Tim Heed (Daniel Widing, Rob Schremp) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-0 (19.31) Rob Schremp (Patrik Zackrisson) spel fem mot fyra.

Skott: 26-29 (10-8, 7-11, 9-10).

Utv, Skellefteå AIK: 2x2. Växjö: 3x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby, och Marcus Linde, Kungälv.

Publik: 5 484.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".