Sweden's Charlotte Kalla competes during the FIS Cross-Country World Cup Ladies Skiathlon 7,5 classic and 7,5 km free competition in Falun, Sweden, on March 15, 2014. Norway's Therese Johaug won ahead of Norway's Marit Bjoergen and Finland's Kerttu Niskanen. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Afp Photo / Jonathan Nackstrand Montage: Radiosporten

Experten: "Det blir stenhårt"

Torgny Mogren om nya stjärnskottet: "Vi ska inte ha för höga förväntningar"
2:55 min

Efter en misslyckad sprintdebut är de svenska skidåkarna ute efter revansch. Torgny Mogren tror det finns goda chanser till det.

Charlotte Kalla valde som enda storåkare att avstå sprinten under lördagen, vilket kan vara en fördel när 10 km klassiskt ska avgöras.

– Kalla har säkert en fördel av det, men det är fyra stycken det handlar om. Det är Björgen, Johaug och Kowalczyk, och så får vi se om Kalla kan matcha de här giganterna, säger Torgny Mogren.

Anna Haag har tvingats att stryka sig inför söndagen, men ett annat intressant svenskt namn är förstårssenioren Sofia Henriksson.

– Hon gör en mycket intressant start. Hon är ganska ung och ute på världscupen för första gången så vi får inte ha för höga förväntningar. Jag tror att hon kommer åka upp och ned i resultatlistorna men det är ju naturligt när man är ung, säger Mogren om 20-åringen som slutade tvåa i Bruksvallarna förra helgen.

Herrarna åker 15 km klassiskt, och där finns flera blågula hopp enligt Mogren.

– Det känns ganska bra inombords. Calle Halfvarsson gjorde bra ifrån sig i Bruksvallarna, och även Daniel Richardsson verkar vara på gång så där får vi se upp med. Lars Nelson är också en bra klassisk åkare och vi har goda chanser att göra bra ifrån oss på herrsidan.

Vad tror du om motståndet?

– Det blir stenhård. Martin Jonsrud Sundby är nog favorit till att vinna loppet, och vi får se vart vi har Petter Northug, säger Mogren som också lyfter de ryska åkarna och Dario Cologna.

Lyssna på hela intervjun med Torgny Mogren i länken ovanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".