Landslagschefen Jonte Karlsson (t.h.) och basketlandslagets Frida Eldebrink. Arkivfoto: Scanpix.
Landslagschefen Jonte Karlsson (t.h.) och basketlandslagets Frida Eldebrink. Arkivfoto: Scanpix.

Jonte Karlsson om svenska lottningen till basket-EM

Jonte Karlsson om EM-lottningen: "En ganska hyfsad grupp"
4:10 min

Efter en kaosartad lottning stod det klart att svenska damlandslaget i basket får möta Spanien, Slovakien, Litauen och värdnationen Ungern i basket-EM 2015.

– En ganska hyfsad grupp. Det hade kunnat vara bättre, men även sämre, säger landslagschefen Jonte Karlsson till Radiosporten.

Så här säger Jonte Karlsson om de fyra motståndarna:

Spanien:
– Regerande mästare och ett av världens bästa landslag. Vi har slagit dem två gånger i kvalet. Vi går in där med visst självförtroende, men det är en svår nöt att knäcka. De är storfavoriter.

Slovakien:
– De passar oss ganska bra, vi besegrade dem senast i EM. Jag vet inte vilka spelare de har nu, men det är ett stort lag och som spelar långsamt och som passar oss bra som är ettriga och snabba.

Litauen:
– Är ett väldigt bra, det är ett stort lag med många långa spelare. Vi har matchat flitigt mot dem senaste åren. Det är ungefär 50-50 i den matchen, det känner vi oss ganska bekväma med.

Ungern:
– De kommer ha ett fantastiskt hemmastöd i ryggen. Ungern som basketnation är historiskt sett bra, men har haft det jobbigt sportsligt på slutet. Så det är ganska okej. 

Spanien är regerande Europamästare och kom tvåa i VM i år, medan både Slovakien och Litauen vann sina respektive kvalgrupper till nästa års slutspel. 

Matcherna kommer spelas i ungerska Sopron. De tre främsta lagen går vidare till mellanrundan där de tre bästa lagen från grupp C väntar. 

Anmärkningsvärt från lottningen var att det blev kaos.

– De hade blandat ihop skålarna som de drog lotterna från, de stod i fel ordning. Helt plötsligt dök Ryssland upp i seedningsgrupp 3 i stället för 4, det blev en paus där med lite pinsamheter.FAKTA - GRUPPERNA

Grupp A: Frankrike, Tjeckien, Ukraina, Montenegro och Rumänien

Grupp B: Turkiet, Vitryssland, Polen, Italien och Grekland

Grupp C: Serbien, Kroatien, Lettland, Ryssland och Storbritannien

Grupp D: Spanien, Slovakien, Litauen, Sverige, Ungern

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".