Lag Edin med EM-guldet 2014 Foto; Stefan Lund Curlingförbundet
Lag Edin med EM-guldet 2014 Foto; Stefan Lund Curlingförbundet

Edin efter guldet: "Det är stort"

Niklas Edin efter EM-guldet i curling: "Väldigt bra prestation"
3:34 min

Lag Edin gick helt obesegrade genom EM i schweiziska Champéry. Man vann samtliga omgångar i grundomgångarna, vann i playoff över Italien och vann till slut EM-finalen över Norge och lag Ulsrud med 5-4 efter skiljeomgång.

Inledningsvis var det en riktigt tråkig final med tre nollomgångar innan Sverige och Lag Edin kunde med fördel av sista sten sätta en två poängare fram till 2-0-ledning. Lag Edin höll undan och tvingade Norge att ta en etta i den sjätte omgåmgen fram till 2-1.

– Det var precis så vi ville ha det. Vi ville ha det ganska snålt och inte gå bort oss, sa Edin om taktiken.

Ny svensk etta med samma medicin av Norge i sjunde omgången följdes upp med en norsk tvåa fram till 3-3 efter åtta omgångar. Sverige jagade möjligheten att få med sig sistastenen in i den tionde omgången men några småmissar gjorde att Lag Edin var tvungna att rädda en enpoängare fram till ledning 4-3.

Nervositeten i slutet av matchen visade sig med missar av både Sverige och Norge i den tionde omgången där Norge tog en etta för att få till en skiljeomgång. Väl där gjorde Sverige och lag edin inga misstag utan kunde hålla undan och med en dragning in i boet mot en norsk sten satte Niklas Edin en etta fram till seger 5-4.

– Känslan kunde inte vara bättre. Vi har påbörjat satsningen nu, och det här var första delmålet. Jag är väldigt stolt över laget, summerade Edin efter finalen.

Därmed har resan mot OS 2018 i Sydkorea tagit sin början, och det med bra besked i och med EM-guldet. Senast ett svenskt lag gick obesegrade genom ett EM var coachen Peija Lindholm och hans mannar 1998, innan det var det Lag Eagnar Kamp som gjordet det 1974.

– Det är en kul detalj. När vi väl vinner den här finalen kan man tänka på att det är ganska ovanligt. Att gå rakt igenom och sedan hålla i finalen, det är stort, sa Edin.

Notabelt är att Sverige tagit medalj vid samtliga EM sedan starten 1974, antingen genomm dam eller herrlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".