2014, Sofia Henriksson imponerade i VC-debuten. Foto: TT Nyhetsbyrån
Sofia Henriksson imponerade i VC-debuten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sofia Henriksson fick sitta i ledarstolen: ”Fantastiskt roligt”

Sofia Henriksson om 12:e-platsen: "Fantastiskt roligt"
1:43 min

Sofia Henriksson imponerade stort i hennes VC-debut då hon blev 12:a över 10 km klassisk stil i Ruka. Henriksson tog över ledningen när hon gick i mål och fick därmed sitta på ledarstolen i mål.

– Det var jätteroligt, en trevlig upplevelse att få sitta i den där stolen. Det gör jag gärna fler gånger, säger Henriksson till Radiosporten.

Sofia Henriksson har gått från okänt namn för allmänheten till en sensation i inledningen av årets säsong. I Bruksvallarnas säsongspremiär blev hon tvåa efter Charlotte Kalla. I Rukas VC-premiär gjorde förstaårssenioren Henriksson en ny stark insats och blev 12:a efter att ha startat tidigt och därmed varit med i täten innan seedade fältet startade.

– Det var fantastiskt roligt att åka idag, det var riktigt nervöst innan start för det här är största tävlingen jag någonsin startat i, men sen väl ute i loppet var det riktigt roligt. Jag gick in i min egen bubbla och försökte tänka på vad jag kan påverka, det gick ju ganska bra. Men det var svårt att värdera tiderna när jag startade så tidigt, säger Henriksson.

Hon hade inte räknat med en sådan framgång.

– Jag tänkte inför att tar jag VC-poäng är jag riktigt nöjd, nu blev det mycket bättre än så. Det är jätteroligt, säger Henriksson.

Hon hyllas även av Radiosportens expert Torgny Mogren.

– Det är mycket bra för att vara första VC-loppet, en strålande insats som måste ge mersmak, hon är inte långt ifrån världseliten. Det skiljer inte långt från att hon går in bland de tio bästa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".