Bragdguldet 2014 med Torgny Mogren
Skidstafettlaget och expert Torgny Mogren. Foto: TT

Radiosportens expert: ”Helt rätt, deras seger är en riktig bragd”

Torgny Mogren: ”Relativt väntat”
2:43 min

Radiosportens expert på längdskidor tycker att juryn gjorde rätt som gav bragdguldet till damstafettlaget. – Vem hade kunnat tippa att Sveriges damer skulle ta OS-guld i stafett, säger Torgny Mogren.

– Det var väl relativt väntat, stod det mellan någon eller några så var det Kalla och stafettlaget, så hon var ju på båda de platserna, säger Torgny Mogren och fortsätter:

Om Kalla hade tagit ett guld istället för de där två silvren så har hon nog stått där själv idag.

Torgny Mogren var själv på plats i Sotji och satt tillsammans med Dag Malmqvist för att referera stafetten. (Lyssna på referatet i ljudklippet längst ner i den här artikeln).

– Det brukar ju vara så att han som refererar ska föra lagen eller åkarna i mål, och sedan ska experten sitta tyst och komma med kommentarer efter målgång. Men i det där läget brast det totalt, det var ju så enormt att se Kalla komma på innerkurvan och sen svepa både Tyskland och Finland och ta guldet, då kan man inte hålla tyst, minns Mogren.

Är det en av de häftigaste segrar som du har bevittnat som expert?

– Ja det är det nog på plats så där, Johan Olssons femmilsseger var också enormt och stort, men då var jag inte på plats, då satt jag hemma i Mora och körde genom tv och hörlurar men här var det på plats och OS så det var jättestort, säger han.

Vad säger du om att det blev hela laget som fick priset och inte Charlotte Kalla själv?

– Det är helt rätt, ska man se till bragd så är just deras seger, stafettlagets guld, en riktigt bragd. Vem hade kunnat tippat att Sveriges damer skulle ta OS-guld i stafett i längdskidåkning? Det fanns inte på kartan, säger Torgny Mogren.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".