2014, Fredrik Lindström. Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Stormvindar i VC-staden: ”Gynnar Lindström”

Radiosportens Bengt Skött rapporterar inför skidskyttet
0:43 min

Det är klass 1-varning i Jämtlandsfjällen. Det påverkar även dagens världscuplopp i skidskytte.

– Men det gynnar Fredrik Lindström, säger förbundskaptenen Johan Hagström till Radiosporten.

Mycket hårda vindar sveper fram över, i synnerhet, Jämtlandsfjällen men också Östersund, där det med start kl 17.15 blir individuell världscuppremiär för skidskyttets herrelit.

– De kommer inte att ställa in, det blir tävlingar, men det blir jättebesvärligt på skjutvallen, säger Johan Hagström till Radiosporten på plats.

Ifjol blåste det upp så till den grad att söndagens jaktstartstävlingar avbröts mitt i racet och ställdes in. Så extremt är inte läget nu.

– Jag tror att Fredrik Lindström kommer att gynnas av hårda vindar, säger Hagström. Han har fått en helt ny trygghet och säkerhet i sitt skytte, efter all grundträning vi ägnat oss åt.

Lindström är den enda kvarvarande stjärnan i svenskt skidskytte sedan ju både Björn Ferry och Carl Johan Bergman lagt av.

I söndags missade han inte ett enda av de tio avfyrade skotten i mixedstafetten (Sverige blev tia). Det beror mest på att han så uppenbart prioriterar perfekt teknik och god stabilitet efter alla de 13 000 skott han skjutit i träningen efter förra säsongen.

Dagens tävlingsform, distans, gynnar de skickligaste skyttarna eftersom varje bom ger en minuts tidstillägg. Ifjol blev Lindström bara 34:a i distansloppet i Östersund efter fyra bom. Men i denna tävlingsform tog han brons i senaste VM, 2013.

Båda de loppen vanns av Martin Fourcade, Frankrike, som även tog hem OS-guldet i Sotji ifjol. Ja, han vann också med sitt franska landslag mixedstafetten i söndags.

För Sverige startar också Tobias Arwidson, Ted Armgren, Christoffer Eriksson och Gabriel Stegmayr i dagens tävling.

Herrarna fortsätter sedan med sprint på lördag och jaktstart på söndag.

Radiosporten har sändningstid i P4 från kl. 17.15 – men den kan komma att påverkas kraftigt av nyhetsrapporteringen om den eventuellt akuta regeringskrisen. Vi uppdaterar här på hemsidan både sändningstider och tävlingsresultat.

Mer om Skidskytte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".