Maria Savinova vinner 800-metersloppet i OS i London. Foto: Anja Niedringhaus/TT.
Maria Savinova vinner 800-metersloppet i OS i London. Foto: Anja Niedringhaus/TT.

Avslöjande dokumentär: Ryssland dopar sina idrottare

Ryssland anklagas för systematisk dopning
1:21 min

Rysslands anklagas för systematisk dopning inom sin toppidrott i en tysk tv-dokumentär.

Det är den tyska Tv-kanalen ARD, alltså den tyska motsvarigheten till SVT, som i en timme lång dokumentär som sändes igår kväll kommer med de mycket allvarliga anklagelserna mot rysk toppidrott.

I centrum för dokumentären står den ryska friidrotten och bland annat ordföranden i det ryska friidrottsförbundet, tillika kassören i det internationella friidrottförbundet, med flera toppersoner pekas i programmet ut som inblandade.

Programmet baseras på information från den nu dopningsavstängda ryska löparstjärnan Julia Stepanova och hennes make Vitalij som tidigare jobbade för den ryska antidopingsbyrån.

– Att jag berättar detta kommer göra mig till statsfiende nr 1 i Ryssland, säger Julia Stepanova i dokumentären, och de båda bor nu i ett annat land.

Stepanova visar i dokumentären hur hon får dopningsmedel av sin tränare och berättar bl a att ryska idrottare reser under falska namn för att komma undan dopningskontroller.

– Man kan inte nå sina mål utan dopning, man måste dopa sig, det är så i Ryssland, säger Vitalij Stepanov i programmet där man också få se dokument som ser ut att visa hur en positivt testad  rysk löparstjärna kunde undvika att stängas av genom att betala en större summa pengar.

Generalsekreteraren i det internationella andidopningsbyrån Wada har sett dokumentären och kallar innehållet för chockerande.

Reportern i inslaget har försökt prata med den anklagade ledarna men de har inte velat ställa upp på intervjuer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".