2014, Skellefteå jublar efter mål mot Leksand. Foto: TT Nyhetsbyrån
Skellefteå jublar efter mål mot Leksand. Foto: TT Nyhetsbyrån
Leksand-Skellefteå 0-3

Skellefteå körde över Leksand

Daniel Widing: ”Otroligt stabilt”
2:06 min

Ett inspirerat topplag mot ett håglöst bottenlag. Det kunde bara sluta på ett sätt. 

Skellefteå spelade ut Leksand i SHL-hockeyn och vann klart med 3-0. 

Radiosportens Pelle Marklund tar ut matchens lirare i båda lagen.
Leksand: Oscar Alsenfelt 
Skellefteå: Pär Lindholm

Inför matchen fanns inget som talade för Leksand. Dalalaget var kraftigt skadedrabbat vilket också ska ha påverkat den senaste tidens träningar.

Nu ställdes de mot ett Skellefteå som var mycket taggat och offensivt, trots att de saknade den skakade Kirill Kabanov. Skellefteå brukar också ha lätt mot Leksand. Inför det här mötet hade laget nämligen vunnit sex av de sju senaste tävlingsmatcherna mot Leksand.

Dessa förutsättningar syntes också på isen. Skellefteå följde sin matchplan och tog tag i spelet redan från första nedsläpp. Ledningsmålet kom efter 9.20 när Daniel Widing äntligen fick fart på målskyttet.

– Det känns otroligt stabilt och vi visar från start att vi ville vinna matchen. Jag har försökt skjuta, skjuta och skjuta, och nu blev det äntligen mål. Men det viktigaste är att vi vinner matcherna, säger Widing till Radiosporten.

Därefter var det bara Skellefteå på planen, bortsett från när Leksand fick spela fem mot tre i 1.22 i mitten av första perioden. Då parkerade Leksand i offensiv zon, men skapade ingenting.

I fortsättningen av matchen var det Skellefteå som bestämde händelserna på planen och spelade stundtals ut leksingarna. I andra perioden hade exempelvis Skellefteå långa, snabba och genomtänkta anfall mot ett Leksand som ställde upp i ett "igelkott-försvar" och spelade på chans.

Leksand ska tacka sin målvakt Oscar Alsenfelt, som var tillbaka efter skada, att Skellefteå bara hade en ledning med 2-0 i andra periodpausen. Han var klart bäst i Leksand denna kväll.

I början av tredje perioden höjde Leksand tempot i ett försök att komma in i matchen. Men de skapade ingenting. Istället var det Skellefteå som utökade sin ledning och sedan gav en lektion i hur man spelar på resultatet. Den här kvällen fick vi verkligen se vilken skillnad det är mellan toppen och botten i SHL.

– Det känns väldigt bittert, säger Leksands Jonas Frögren till Radiosporten.


MATCHFAKTA

Leksand-Skellefteå AIK 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (9.20) Daniel Widing (Fredrik Lindgren, Sebastian Aho).

Andra perioden: 0-2 (4.53) Pär Lindholm (Niclas Burström, Oskar Sundqvist).

Tredje perioden: 0-3 (8.44) Patrik Zackrisson (Axel Holmström, Adam Pettersson).

Skott: 20-37 (9-16, 8-12, 3-9).

Utv: Leksand: 5x2. Skellefteå AIK: 5x2.

Domare: Linus Öhlund, Älvsbyn, och Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 5 245.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".