Elisabeth Högberg
Elisabeth Högberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Petad Högberg sensationell nia i premiären

Elisabeth Högberg efter niondeplatsen: "Fruktansvärt skönt"
3:09 min

Efter förra säsongen petades Elisabeth Högberg, 28, ur skidskyttelandslaget. I torsdagens världscupdistans i Östersund (säsongens individuella premiär) gjorde hon karriärens bästa lopp – och slutade nia. 

– Det känns fruktansvärt skönt, säger Högberg till Radiosporten.

Högberg var stark på vallen - 19 av 20 träffar - och visade också att åkformen är bättre än tidigare säsonger. Högbergs bästa placering tidigare var en 21:a-plats i VM i Nove Mesto 2013.

– En bom är skitbra, jag vet inte om jag skjutit fullt på internationell tävling, säger Högberg.

Petningen i våras har gjort att Högberg har fått bekosta försäsongen på egen hand, men efter att ha visat bra resultat har hon kommit tillbaka till landslaget - i första hand till jul. Men hon har inte glömt känslorna när hon fick besked om petningen.

– Det kändes fruktansvärt tufft, första dan eller andra stack jag ut och tränade och började grina i spåren när jag tränade själv. Just då visste jag inte hur eller med vem eller vad jag skulle träna. Då kändes det jäkligt tungt, säger Högberg.

– Man fick knyta näven och visa att jag skulle tillbaka. Jag vill se för mig själv och andra att jag platsar och att jag inte är för gammal för att vara med. Utan att jag är på toppen nu och kommer kliva ännu högre, säger Högberg. 

– Jag kommer hålla på till VM här, så jag har fyra, fem år till på mig.

Den som fått fart på Högbergs träning är Pär Svärdfelt. Nu tränar Högberg mer varierat, inte bara skejt utan även friidrottsintervaller och stavgång. Hon har dragit ned på cykel och kör mer löpning. Hon sparras även av killar.

Hör mer om nya träningsformen i intervjun ovan.

Bästa placeringen i karriären noterade också 24-åriga Mona Brorsson, med sin 31:a plats efter två bom. Ifjol när hon var helt ny i landslaget blev hon som bäst 40:e.

Den tredje svenskan, helt nya landslagsåkaren Emma Nilsson, slutade 56:a efter två bom.

På lördag, i P4, är det sprint för både herrar (kl 11.30) och damer (kl 14.45). Östersunds vecka avslutas med jaktstarter på söndag.

Nu står det också klart att Hochfilzen kan arrangera sina tävlingar nästa vecka. Länge var det tveksamt på grund av akut snöbrist, och Östersund var första reservort, men efter bland annat 200 km transport av snö har problemet lösts.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".