Jenny Alm
Jenny Alm tar avslut mot Brasilien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Andra raka segern mot världsmästaren inför EM

Förbundskapten Tomas Sivertssons tankar inför EM
1:53 min

Slarvigt, svängigt och slängigt. Även om det blev seger på nytt mot Brasilien, 26-20, så lämnade Sveriges genrep inför handbolls-EM en hel del övrigt att önska. 

Att spela sig i form mot tuffast möjliga motstånd har varit planen för de svenska handbollsdamerna inför det stundande EM-slutspelet i Kroatien och Ungern.

I tisdags utklassade Sverige den regerande världsmästarnationen Brasilien med 35-27 i Göteborg. På torsdagskvällen vann man igen, 26-20, mot samma motstånd i Helsingborg arena.

– Det var bra bakåt, men vi missar ganska mycket framåt. Vi ska vara nöjda ändå. Det känns som att alla är spelsugna och att alla ska vara på topp inför EM, säger Johanna Bundsen till Radiosporten.

Ett par förändringar märktes mot det förra mötet i Lisebergshallen:
Johanna Bundsen startade i mål i stället för Filippa Idéhn. Lagkaptenen Sabina Jacobsen matchades mer sparsamt inledningsvis. 

Brasilien hade bestämt sig för att vara med från start i matchen.

Träffsäkerheten i det svenska anfallsspelet var betydligt lägre i den första halvleken. Sverige radade upp tekniska fel och spelade till synes okoncentrerat i anfallsspelet periodvis, även om det brasilianska försvarsspelet så klart gjorde sitt till.

Spelfördelaren Isabelle Gulldén missade två av tre avslut i den första halvleken, hennes avbytare Johanna Ahlm samtliga fyra. Tack och lov för svensk del var Brasilien inte mycket bättre. Och dessutom består en handbollsmatch av två delar.

Efter paus (12-11) klev lagkaptenen Sabina Jacobsen fram på allvar. 25-åriga Jacobsen, som det senaste året kämpat sig tillbaka från en korsbandsskada, visade beslutsamhet och vilja i kontringsspelet, och fick hela det svenska laget att tända till.

Hårdskjutande Linnea Torstensons bristning i vaden hindrar henne fortfarande från spel. I hennes frånvaro blev Jenny Alm åter Sveriges bästa målskytt från vänsterniopositionen, den här gången med fem fullträffar.

Brasilianskorna, som saknade ett par skadade spelare och inte har något mästerskap att förbereda sig för, tröttnade på slutet och Sverige kunde snygga till segersiffrorna på slutet.

På måndag ställs Sverige mot värdnationen Kroatien i EM-premiären i Varazdin. Förhoppningsvis är koncentrationen bättre då.

– Vi har lagt mycket fokus på kontringar, och att alla ska springa även om det tar emot. Vi är starka på att nästan tjuvstarta i försvarsspringet när man ser att det ska avslutas. Nu är det enda frågetecknet Linnea Torstensons vad – hur lång tid det tar innan hon är 100 procent. Spelmässigt och lagmässigt känner vi oss redo, säger förbundskapten Tomas Sivertsson till Radiosporten.  

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".