Sarah Sjöström tog guld på 50 meter fjäril. foto: Jessica Gow/TT
Sarah Sjöström tog guld på 50 meter fjäril. foto: Jessica Gow/TT

Guld och silver till Sarah Sjöström

Sarah Sjöström: ”Kul att jag kunde simma så snabbt i dag”
2:00 min

Först blev det ett silver för Sarah Sjöström på 100 meter fritt, bara två hundradelar från guldet. En halvtimme senare tog hon revansch när hon var först in i kaklet i finalen på 50 meter fjäril.

Inför finalen på 50 meter fjäril hade danskan Jeanette Ottesen den snabbaste tiden från semifinalerna. Men Sarah Sjöström var bäst när det gällde och trots att svenskan låg en bit efter med 25 meter kvar att simma tog hon in på de sista metrarna och var först in i mål.

Tiden 24,58 är ett nytt mästerskapsrekord, tre tiondelar snabbare än Therese Alshammars tidigare notering från 2010. Jeanette Ottesen knep andraplatsen, 13 hundradelar efter Sjöström.

– Det var så skönt. Det var i semifinalen jag inte lyckades, allt var dåligt. I finalen lyckades jag med alla detaljerna. Jätteskönt. Jag var så trött efter 100 frisim, ramlade ihop två gånger efteråt. Min tränare gick och letade efter mig i korridorerna, kunde knappt gå. Det var riktigt tufft, sa Sjöström efter guldloppet till Svt Sport.

En halvtimme innan segern på 50 meter fjäril tog Sarah Sjöström sin första medalj någonsin i kortbana när hon kom tvåa på 100 meter fritt. Holländskan Femke Heemskerk vann finalen, två hundradelar före Sjöström.

Heemskerks vinnartid 51,37 är nytt mästerskapsrekord. Michelle Coleman slutade på en femte plats med det nya personbästat 51,92.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".