Foto: Adam Ihse / TT
Foto: Adam Ihse / TT

Sverige snuvat på toppseedning

Trots en femteplats på världsrankningen blir det svenska damlandslaget inte toppseedat när gruppspelet till nästa års fotbolls-VM ska lottas. I stället väljer det internationella fotbollsförbundet, Fifa att ta hänsyn till geografi.

På lördag kväll lottas gruppspelet till damernas fotbolls-VM i Kanada nästa sommar. Sverige är rankat femma i världen just nu och borde, sett till världsrankningen, vara ett av de sex toppseedade lagen som placeras ut i varsin av de sex grupperna för att inte mötas i gruppspelet. Men så blev det inte.

För att få geografisk spridning på de toppseedade nationerna valde Fifa att använda sig av en så kallad "kontinental kvot". Då blev det Brasilien i stället för Sverige som tog den sista platsen i seedningsgrupp 1. Detta för att Fifa ska få in ett sydamerikanskt lag i den toppseedade gruppen på bekostnad av ett europeiskt lag. Tyskland och Frankrike ligger före Sverige på världsrankningen.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, sa till Radiosporten i onsdags att han tyckte att det var märkligt att Fifa funderade på att ta hänsyn till geografin.

– Jag tycker att det är märkligt, Fifa har uppenbarligen någon bevekelsegrund för att göra på det här sättet, sa Karl-Erik Nilsson.


På lördag klockan 18 lottas grupperna till VM i Kanada 2016.

Seedningsgrupp 1: Kanada, Tyskland, Japan, USA, Brasilien, Frankrike.

Seedningsgrupp 2: Nigeria, Kamerun, Elfenbenskusten, Costa Rica, Mexiko, Nya Zeeland.

Seedningsgrupp 3: Australien, Kina, Sydkorea, Thailand, Colombia, Ecuador.

Seedningsgrupp 4: Spanien, Schweiz, Sverige, Norge, England, Nederländerna.

Lottningen kommer sedan gå till på så sätt att ett lag från varje seedningsgrupp tillsammans kommer att kommer att bilda sex stycken fyrlagsgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".