Brasiliens Marta, Spaniens Veronica Bouqete, USA:s Abby Wambach och Kanadas Desiree Scott. Foto: TT Infälld: Richard Henriksson.
Brasiliens Marta, Spaniens Veronica Bouqete, USA:s Abby Wambach och Kanadas Desiree Scott. Foto: TT Infälld: Richard Henriksson.

Guide: Alla nationer i VM-lottningen

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson har sammanställt en guide med alla deltagande nationer inför lottningen till fotbolls-VM i Kanada 2015.

Seedningsgrupp 1:

Kanada: Värdnation och därför både direktkvalificerade och automatiskt i den första seedningsgruppen. Visade i OS för två år sedan att man är tillbaka på den högre nivån. Spelar sina två första matcher på den stora arenan i Edmonton och lär ha massivt stöd från publiken. Fifa-ranking: 6.

USA: Regerande olympiska mästare och tillsammans med tyskorna favoriter i den här turneringen. Bytte förbundskapten förra året och har gjort fina resultat med nygamla Jill Ellis vid rodret. Otrolig offensiv, med Abby Wambach som den stora stjärnan. Fifa-ranking: 1.

Tyskland: Vann EM trots att man var uppe i en generationsväxling men det kommer att krävas mer för att ta hem den här turneringen. Lekte hem kvalet och förbundskapten Sylvia Neid säger att VM-guld är det självklara målet. Fifa-ranking: 2.

Japan: Regerande mästare och har klar potential att gå hela vägen även i Kanada. Slog bland annat värdnationen i två landskamper i oktober. Flera spelare som är i riktigt bra europeiska klubbar har utvecklat landslaget som själva säger sig ha utvecklat det fysiska spelet. Fifa-ranking: 3.

Frankrike: Flopp i EM då det blev förlust redan i kvartsfinalen. Philippe Bergeroo fick ta över som förbundskapten och han har vässat Frankrike ytterligare, vi kommer såklart ihåg utklassningen av det svenska landslaget i våras. Kan om allt funkar mycket väl bli världsmästare. Fifa-ranking: 4.

Brasilien: Väntar fortfarande på första VM-titeln men har de senaste åren tappat sin position som ett av världens bästa landslag. Bristen på organisation är som vanligt ett problem, men inför ett VM ges bättre förutsättningar att ordentligt spela ihop ett lag av de skickliga spelarna. Marta är fortfarande en av världens bästa spelare, men i vilken omgivning kommer hon att spela under vårsäsongen? Fifa-ranking: 6. 

Seedningsgrupp 2:

Nigeria: Det klart starkaste afrikanska laget, kvalificerade sig för VM genom att ta hem de Afrikanska Mästerskapen. Nigeria har varit med i samtliga VM-turneringar, men bara en gång gått vidare från gruppspel, 1999. I Faith Ikidi har man en av världens bästa försvarsspelare. Fifa-ranking: 35.

Kamerun: Tvåa bakom Nigeria i kvalet. Att döma av OS 2012 är det här ett lag helt utan chanser i VM, där var man alldeles för dåliga. Fifa-ranking: 51.

Elfenbenskusten: Det lägst rankade av alla lag i mästerskapet, helt utan tidigare erfarenhet av VM-spel. Förmodad slagpåse, skräll om de skulle plocka en enda poäng. Fifa-ranking: 64

Costa Rica: VM-debuterar med ett lag som helt förlitar sig på storstjärnan Shirley Cruz Traña, tidigare Lyon och numera Paris Saint Germain. Har tagit enorma kliv på rankingen de senaste åren. Fifa-ranking: 40.

Mexiko: Har inget namnkunnigt lag men visade i senaste VM att man är välorganiserade och otroligt aggressiva i sitt förvarsspel. Kryssade med både England och Nya Zeeland då. Fifa-ranking: 25.

Nya Zeeland: Larvigt enkel kvalgrupp, där man ställdes mot Papua Nya Guinea, Cook-öarna och Tonga. 30-0 på tre matcher så var VM-biljetten ordnad. Men låt oss istället kolla på träningsmatch-resultatet mot USA från i höstas: 1-1 i en match där Nya Zeeland höll spelet väl uppe. Slår ur underläge och kan störa alla lag. Fifa-ranking 19.

Seedningsgrupp 3:

Australien: Det här är ett riktigt bra landslag. I kvartsfinal senast (förlust mot Sverige) och  imponerade i årets asiatiska mästerskap. Där kryssade man mot Japan i gruppspelet, och sedan knapp finalförlust. Tuff lottning för vilket lag som helst. Fifa-ranking: 10.

Kina: Tidigare toppnation som efter några tunga år, missade till exempel VM 2011, nu är tillbaka i stort mästerskap. Hade inga problem i kvalet men svårt att bedöma från den relativt enkla gruppen. Blir intressant att följa dem Algarve Cup i mars, och då bedöma slagstyrkan. Fifa-ranking: 14.

Sydkorea: Svårbedömt lag. Även här gäller att man har knepigt att avgöra slagstyrkan på ett lag som tog sig vidare i dålig konkurrens. Definitivt sämre än Japan, rimligtvis lite svagare än Kina. Bättre än Thailand. FIFA-ranking: 17.

Thailand: Kul med ett nytt land i VM, men Thailand är i mästerskapet för att se och lära. Lyckades få oavgjort, 2-2 mot Kina i en träningsmatch i höstas, annars har man aldrig lyckats göra bra resultat mot någorlunda bra lag. Fifa-ranking: 30.

Colombia: Var med för fyra år sedan, då gav man Sverige en rejäl match i första match (0-1) och även om det blev respass direkt så visade colombianerna att ryktet om ett spännande, ungt lag stämde. Dessa spelare ur den gyllene generationen har nu växt till sig och många av dem spelar till vardags i den amerikanska ligan. Obesegrade i sydamerikanska kvalet. Fifa-ranking: 31.

Ecuador:  Sista lag att bli VM-klara, när man något överraskande slog Trinidad & Tobago i play off. Har ett otroligt ungt lag, bland annat mittfältaren Kerlly Carranza som bara är 15 år gammal! Fifa-ranking: 40.

Seedningsgrupp 4:

Spanien: Ett lag som är lätt att tycka om. Teknisk, fartfylld fotboll med ett fint passningsspel. Litar väldigt mycket på Veronica Bouqete, om hon är i bra form i sommar kan Spanien möjligtvis nå förbi gruppspelet. Fifa-ranking: 16.

Schweiz: Spännande nykomling i de stora sammanhangen, Schweiz har aldrig tidigare deltagit i en stor turnering. Men orutinen till trots är de här ett lag som mycket väl kan ta sig vidare från gruppspelet. Flera spelare som till vardags spelar för tyska topplag, och så förstås Ramona Bachmann som enligt mig höll absolut världsklass i allsvenskan förra säsongen. Fifa-ranking: 18.

Sverige: Vi hoppas förstås på ännu en succé och minns framgången i Tyskland senast. I EM var det nära att Sverige slog tyskorna, men fortfarande känns det som att Sverige har en bit kvar till de allra starkaste lagen. VM-guld är ingen omöjlighet, men då ska mycket gå vägen. Fifa-ranking: 5.

Norge: Tittar man på truppen så är det svårt att se Norge gå längt med ett gäng habila spelare utan någon direkt världsklass-lirare. Men det var ju precis det man tänkte inför EM, där demontränaren Even Pellerud ändå tog laget hela vägen till final där man hade Tyskland mot repen. Skräll om de tar sig till semifinal i VM, men potential finns. Fifa-ranking: 9.

England: Spännande lag som helt klart är på uppgång. EM senast en liten besvikelse men bra resultat i senaste VM och OS (som Storbritannien) visar att engelskorna kommer allt närmare de bättre lagen. Sverige besegrades enkelt i höstas och det här är ett lag vi absolut inte vill ha i gruppen. Fifa-ranking: 7.

Holland: Floppade i EM förra året när man inte ens mäktade med att göra ett enda mål. I kvalet hamnade man tvåa bakom Norge i gruppen men slog sedan Skottland och Italien i play off, vilket är starkt. Har en enormt spännande talang i Anna Miedema, 18-åring som öste in mål och vann kvalets skytteliga, till vardags i Bayern München. Hon kan bli ett av VM:s stora stjärnskott. Fifa-ranking: 15.

 

Mer om Damlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".