Örebros Ryan Derek kramas om av Martin Johansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Örebros Derek Ryan kramas om av Martin Johansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Örebro-Djurgården 2-1 e str.

Örebro vann tätt mittenmöte

Det krävdes straffar för att skilja Örebro och Djurgården i fredagens enda match i SHL-ishockeyn. Martin Johansson avgjorde för Örebro, som vann med 2-1. – I dag var det vår tur att vinna, jag är oerhört glad för extrapoängen. Jag vill lyfta fram (Julius) Hudacek i målet som håller oss kvar i första perioden och tar tre straffar, säger Håkan Åhlund, tränare Örebro. 

Djurgården tog ledningen efter drygt åtta minuters spel. I en snabb spelvändning hittade Henrik Eriksson fram till Mikael Ahlén, som fick gott om tid på sig att sikta och hittade nätet bakom Hudacek.

Efter målet skapade hemmalaget ett par bra chanser. Närmast att resultera var Kalle Olssons skott efter 15 minuter, men Djurgårdens rutinerade målvakt Mikael Tellqvist räddades av stolpen.

– Vi spelar ett bra väldigt bra bortaspel. Vi spelar smart och använder ytorna som vi har pratat om innan matchen och följer vår plan, säger Hans Särkijärvi, tränare Djurgården.

Sju minuter in i mittakten svarade Mikael Tellqvist för en en av höstens räddningar i hallen i Örebro. På något sätt lyckades stjärnkeepern göra en sidledsförflyttning och rädda pucken, som var på väg in i det öppna djurgårdsmålet.

Hemmapubliken vittrade kvittering och det var bra stämning i den nästintill fullsatta hallen.

Örebro fortsatte att jaga ett kvitteringsmål, men Tellqvist storspelade. Och Djurgården behöll 1-0-ledningen in i slutakten, trots hemmadominans och 11-3 i skott i perioden.

– I andra kommer vi in och börjar flytta fötter och sätta högre press och skapar rejält med målchanser, men vi har väldigt svårt att göra mål för tillfället, säger Åhlund.

Djurgården, som hade fyra raka förluster på bortaplan inför matchen, var nu 20 minuter från en seger.

I slutakten böljade spelet fram och tillbaka. Tellqvist höll tätt - i knappt åtta minuter, sedan kom kvitteringen.

Daniel Viksten fick kontroll över pucken framför målet och fixade sin tionde fullträff i SHL i höst. Ett mål som tog matchen till förlängning och straffar, där alltså Örebro tog extrapoängen.

– Totalt sett gör vi en bra bortamatch. Vi pratar om att växa och bli lite bättre allt efter serien går. Vi jobbar med utveckling och har ett ungt lag, säger Särkijärvi.

– Tråkigt att bara gå med sig en poäng efter en så här bra match.


Örebro-Djurgården 2-1(e str (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 1-0)) 

Första perioden: 0-1 (8.27) Mikael Ahlén (Henrik Eriksson).

Tredje perioden: 1-1 (7.52) Daniel Viksten (Martin Johansson, Derek Ryan).

Avgörande str: 2-1 Martin Johansson.

Skott: 28-17 (5-7, 11-3, 9-5, 2-2, 1-0).

Utv, Örebro: 1x2. Djurgården: 1x2.

Domare: Jussi Leppanen, Finland, och Tobias Björk, Boden.

Publik: 5112.

Mer om SHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".