Luleå - Brynäs
Foto: TT Nyhetsbyrån
Luleå-Brynäs 3-2

Ledin hjälte för Luleå igen

Per Ledin: ”Vi behåller kylan”
2:07 min

Per Ledin avgjorde ännu en gång när Luleå tog sin andra raka SHL-seger efter en tung svacka. 

Radiosportens Peter Sundkvist valde matchens lirare:
Luleå: Cam Abbott
Brynäs: Bernhard Starkbaum


Luleå fortsätter på vinnarspåret efter sin tunga förlustperiod och besegrade Brynäs med 3-2 på lördagen, lagets andra SHL-seger i rad. 

– Vi agerar bestämt och stressar inte upp oss. Vi behåller kylan och jobbar metodiskt. Vi litar på varandra och har högt i tak. Vi vill inte ha slumpsegrar utan vill göra bra grejer som leder till segrar, säger Luleås matchvinnare Per Ledin till Radiosporten.

Men laget tappade en tvåmålsledning och var nära att slarva bort segern. 

Hemmalaget satte högsta fart från första nedsläpp och skapade direkt flera heta chanser. Redan efter en knapp minut låg pucken i Brynäs kasse, placerad där med ett hårt dragskott av backen Christian Jaros.

Efter videogranskning underkändes dock målet på grund av spelare i målgården.

Anstormning fortsatte och det blev Cam Abbott som gav Luleå ledningen efter tolv minuter. Chris Abbott hittade tvillingbrodern med ett crosspass från högerkanten, och Cam drämde till direkt.

Kanadensaren var het och i inledningen av andra perioden slog han till igen med ett skott efter en stolpretur som gav 2-0.

Ett numerärt överläge gav Brynäs chansen några minuter senare, och Daniel Brodecki kunde reducera till 2-1.

Bill Sweat låg bakom målet. Han såg att Luleå gick bort sig vid ett byte och skickade en suverän passning tvärs över isen till Oskar Lindholm som skarvade vidare till Brodecki.

Trots målet stod sig matchbilden, men Brynäs lyckades ändå få ytterligare ett mål i slutet av perioden genom Sondre Olden.

Norrmannen fick ett läge mellan tekningscirklarna och höll kallt inne med skottet tills han hittade en lucka.

Brynäs började tredje perioden bäst och satte press på hemmalaget. Samtidigt blev spelet tuffare på isen med hårda tacklingar och smågruff.

Efter åtta minuter tog Luleå ledningen igen efter en tilltrasslad situation framför Brynäskassen genom tuffingen Per Ledin. Ledin som avgjorde senast mot Frölunda med matchens enda mål.

Brynäs höjde nu tempot och tog över spelet i jakten på ny kvittering.

I slutet chansade Gävlelaget med sex utespelare men Luleå höll undan anstormningen med uppoffrande försvarsspel.

– Vi har återkommande problem i den första perioden och det gör mig besviken. Vi är oorganiserade, spretiga och tar många felaktiga beslut så att vi får jobba väldigt hårt en och en. Vi tar tag i taktpinnen och jag tycker att det är en väldigt sur och onödig förlust, säger Brynästränaren Tommy Jonsson till Radiosporten.


MATCHFAKTA

Luleå-Brynäs 3-2 (1-0, 1-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (12.17) Cam Abbott (Chris Abbott).

Andra perioden: 2-0 (0.23) Cam Abbott (Chris Abbott, Per Savilahti-Nagander), 2-1 (4.54) Adam Brodecki (Oskar Lindblom, Bill Sweatt) spel fem mot fyra, 2-2 (16.12) Sondre Olden (Christian Djoos, Jacob Blomqvist).

Tredje perioden: 3-2 (8.19) Per Ledin (Jonathan Granström, Lennart Petrell).

Skott: 29-21 (10-5, 13-7, 6-9).

Utv, Luleå: 5x2. Brynäs: 2x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 5 432.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".