Pia Sundhage
Pia Sundhage kritisk till klubbarna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundhage: ”Väldigt, väldigt tuff grupp”

Hon ledde USA till dubbla OS-guld och VM-silver. Nästa sommar ställs Pia Sundhage med Sverige mot sin förra arbetsgivare. – Det är klart att det kommer att bli lite speciellt, säger förbundskaptenen till TT efter att Sverige på lördagen lottats in i ”dödens grupp” i VM. 

Varje fotbollsmästerskap får en grupp med prefixet ”dödens”.

VM 2015 hamnar Sverige där.

USA, Nigeria och Australien blir det blågula motståndet i nästa års VM-slutspel för damer i Kanada.

Sett till världsrankningen är det tre lag på topp 10 i grupp D: Förstarankade USA, femterankade Sverige och tionderankade Australien. Nigeria är rankat 35:a.

– Någon uttryckte det "dödens grupp". En väldigt, väldigt tuff grupp, så klart, säger Pia Sundhage till TT strax efter lottningen.

Sverige-USA är inget ovanligt möte när det handlar om gruppspelsmatcher i VM. Lagen lottades i samma grupp även i de tre senaste slutspelen: 2003, 2007, 2011.

För Pia Sundhage blir det än mer speciellt då hon var förbundskapten för just USA 2007-2012 och bland annat vann OS två gånger (2008 och 2012) och blev tvåa i VM en gång (2011).

– Det är klart det kommer bli lite speciellt. Men sedan är det som vilken fotbollsmatch som helst, höll jag på att säga, mot ett riktigt, riktigt bra lag, sade Sundhage och blickade bakåt för att hitta inspiration:

– Jag är en sådan person som ser det positiva. Och om man tittar på när Sverige har spelat mot USA så gjorde man det under Marika Domanski Lyfors 2003 – och då blev det VM-silver. Sedan gjorde man det under Thomas Dennerby 2011 och då blev det VM-brons.

Till VM-slutspelet i Kanada sker en utökning – 24 nationer i stället för 16 de senaste mästerskapen delades in i sex grupper. Samtliga gruppettor och -tvåor samt de fyra bästa treorna går vidare till åttondelsfinal.

– Ska det gå hela vägen fram så är det lika bra att ta tjuren vid hornen på en gång, resonerade Pia Sundhage.

Det kunde ha blivit ett på papperet betydligt beskedligare motstånd som Brasilien, Costa Rica och Sydkorea i grupp E eller Frankrike, Mexiko och Colombia i grupp F.

Sverige är femma på världsrankningen – men var trots det inte ett av de sex förstaseedade lagen i lottningen i Kanadas historiska museum i huvudstaden Ottawa. Detta då det internationella fotbollsförbundet Fifa på fredagen valde en så kallad kontinental kvot i stället för att följa rankningen i seedningen.

Förutom förstarankade USA, trean Japan och värdnationen Kanada var världstvåan Tyskland och fjärderankade Frankrike toppseedade. För att Fifa skulle få in ett sydamerikanskt lag på bekostnad av ett europeiskt lag krävdes det att sjätterankade Brasilien tog Sveriges plats.

Mer om Damlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".