Cecilia Skagerstam Grubbström (i mål) finns inte med i EM-truppen. Det gör däremot  Linn Blohm och Isabelle Gulldén. Foto: Björn Lindgren/TT
Cecilia Skagerstam Grubbström (i mål) finns inte med i EM-truppen. Det gör däremot Linn Blohm och Isabelle Gulldén. Foto: Björn Lindgren/TT

Guide: Så är förutsättningarna i handbolls-EM

Damernas handbolls-EM i Kroatien/Ungern känns mer ovisst än på länge. Den norska dominansen är inte längre lika tydlig och det finns flera lag som kan vara med och slåss om tronen.

Sverige spelar i en grupp med värdlandet Kroatien, Nederländerna och Tyskland. En på förhand väldigt oviss grupp där i princip vilket lag som helst kan gå vidare. Det gäller att undvika sistaplatsen, övriga tre går vidare och tar poängen med sig till huvudrundan i Zagreb (första gruppspelet är i Varazdin, 90 km från Zagreb).

Men, man tar bara med sig poängen som man får i mötena med övriga två som går vidare.

I huvudrundan väntar tre lag från gruppen med Frankrike, Serbien, Slovakien och Montenegro.

I Ungern spelar två andra grupper. I den ena återfinns Ungern, Ryssland, Spanien och Polen. I den andra Norge, Danmark, Rumänien och Ukraina.

Från huvudrundans gruppspel går tre lag vidare. Dom båda treorna spela om 5-6 plats. Ettorna och tvåorna spelar semifinal och sedan bronsmatch respektive final.

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".