Handbollslandslaget och Christina Ström. Foto: TT/SR
Handbollslandslaget och Christina Ström. Foto: TT/SR

Handbollsexperten: ”Svenska laget strålar av självförtroende”

När svenskorna tog EM-silver 2010 så delades mästerskapet mellan två länder (Norge/Danmark) precis som nu (Kroatien/Ungern). Då fanns såväl Nederländerna som Tyskland i första gruppspelet. Tecken i skyn…?

Sverige har haft en bra uppladdning med dubbla segrar mot världsmästarna Brasilien. Visserligen ett brasselag utan en av sina största stjärnor, men Sverige spelade utan Linnea Torstensson.

Svenskorna har fått till försvarsspelet riktigt bra och med det också fått ett bra kontringsspel.

Det har gnällts en del över målvaktsspelet och att det är orutinerade tjejer (Johanna Bundsen och Filippa Idéhn) men många av skotten i brassematcherna kom från sex meter. Känns som att någon kommer att ta chansen, ungefär som när Cecilia Grubbström kom in mitt under EM 2010 och växte ut till en hjältinna.

Åldersmixen känns bra och i försvaret finns Sabina Jacobsen som styr och ställer. Framåt är Bella Gulldén förstås nyckeln som spelmotor, men om det låser sig är Jamina Roberts en fantastisk genombrottsspelare som kan göra sin motståndare och luckra upp försvaret.

Nycklarna blir att sätta dom lägen som ges, inte minst på kontringar, samt få ordning på det uppställda spelet och hitta samarbeten med M6. Dom delarna var inte helt hundra mot Brasilien - ändå blev det två segrar!

Spännande mix på bänken med Thomas Sivertsen och energiknippet Helle Thomsen.

Radiosportens expert Christina Ström:

"Det svenska laget strålar av självförtroende och det visar sig också i spelet när man vågar trycka i kontringarna, inte minst i andrafasen där niometersspelarna fyller på. Det är fler svenska spelare som har nyckelroller i sina klubblag och spelar mycket. Dessutom är nästan alla spelare skadefria, till skillnad mot inför dom senaste årens mästerskap."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".