Damlandslaget laddar för handbolls-EM. Foto: TT
Damlandslaget laddar för handbolls-EM. Foto: TT

Få koll på Sveriges EM-motståndare

Sverige möter Kroatien, Nederländerna och Tyskland i gruppspelet.

Kroatien

Värdlandet kommer att ha en både fanatisk och fantastisk hemmapublik i ryggen. Vem minns inte hur den kroatiska publiken kastade snöbollar på Anja Pärsson i liften för att störa henne så att Janica Kostelic vann?

En motståndare Sverige spelat många matcher mot, men som i mästerskapssammanhang haft det ganska tufft. Spelar oftast med ett 6-0-försvar, men kan gå ut både 5-1 och 3-2-1.

Stjärnan heter Andrea Penezic, spelar i Lokomotiv och är V9. Ganska lång, 186 cm, och den som gärna skjuter. Spelmotor är Miranda Tatari, M9, med över 100 landskamper. Dessutom är målvakten Jelena Grubisic mycket bra och spelar i europeiska topplaget Györ i Ungern.

Ett litet frågetecken för deras högersida med bl a en högerhänt H6, Aneta Benko, som delar speltid med rysslandsproffset Anita Gace.

Vesna Milanovic-Litre är V6 och finns i europeiska topplaget Györ.

Det här är en nyckelmatch för Sverige. Vid seger så sätter man press på värdlandet, som kan få det tufft i fortsättningen med krav på två segrar. Svensk förlust gör att det kan bli svårt att i slutänden nå semifinal. En 50-50-match. Kroatien besegrade Montenegro stort i genrepet, men enligt rapporterna så var inte Montenegro så intresserade av dom matcherna.

Radiosportens expert Christina Ström:

"Kroatien har nästan exakt samma spelare som i EM 2010, men nu med fyra års mer erfarenhet. Nu har man fördelen av hemmaplan, och det betyder väldigt mycket för den unga nationen. Frågan är om man klarar presssen? Jag tror det."

Nederländerna

På förhand känns holländskorna (så svårt det är att inte säga Holland i stället för Nederländerna…) som gruppens sämsta lag.

Men landet har gjort stora framsteg i takt med att flera spelare varit utlandsproffs i bra ligor.

Målvakten Marieke van der Wal är en av nyckelspelarna. Rutinerad 35-åring med förflutet i Spanien, Tyskland och Frankrike.

Stjärnan är Estavan Polman, V9, som spelar i danska Esbjerg. En annan spelare att hålla koll på är Laura van den Heiejden, som också har matcher i danska ligan med Esbjerg på meritlistan. En notorisk målskytt.

Laget imponerade under en träningsturnering i Afrika och i kvalet blev det bara en förlust, mot starka Spanien på bortaplan. Hemma vann man.

Mötet med Nederländerna kan vara betydelselöst så till vida att Sverige inte får poängen med sig om holländskorna inte tar sig vidare från gruppen. Men betydelsefullt, eftersom det är viktigt att få just dom poängen för att ordna spel i huvudrundan.

Radiosportens expert Christina Ström:

"Holland spelar koreahandboll fast på europeiskt sätt - full fart framåt. Ett läskigt lag att möta, något som inte minst starka Ryssland fick erfara nuligen när holländskorna vann. Jag är extra spänd på att se hur Nycke Groot klarar sig i EM. Hon blev utsedd till den bästa spelaren i den prestigefyllda danska ligan i våras. Fast den svenska förbundskapten bör veta hur hon stoppas - hon spelar nämligen i det lag som Helle Thomsen tränar jämsides med det svenska landslaget, Midtjylland.

Tyskland

Det är 20 år sedan Tyskland tog sin enda EM-medalj, ett silver. Men laget är alltid svårspelat och tillhör oftast Top 8.

Har en mycket bra M6 i rutinerade Anja Althaus. Har gjort en bit över 500 mål på sina snart 250 landskamper.

Resultaten från träningsmatcherna inför EM har inte imponerat. Dessutom har man störts av flera skador. Isabell Klein, H9, är borta och där försvann en duktig vänsterhänt spelare. Duktiga målskytten Nadja Nadgornaja, V9, är också skadad. Och det finns frågetecken för den stora stjärnan Susann Müller, som också haft skadeproblem.,

I mål finns säkra Clara Wolltering, som kan spika igen en bra kväll.

Tyskland är Sveriges sista motståndare i gruppspelet. Det kan vara en vinna-eller-försvinna match för båda lagen. Normalt en motståndare som vi brukar spela jämna matcher med. Svårtippat.

Radiosportens expert Christina Ström:

"Tyskland har en av turneringens bästa målvakter i Clara Woltering, som närmar sig 200 landskamper. Men samtidigt har laget haft skadeproblem är lite försvagade. Det tyska spelet är ganska traditionellt och påminner om hur Sverige ofta spelat. Det brukar vara jämna matcher mellan lagen."

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".