Sarah Sjöström satte världsrekord på 100 meter fjäril under kortbane-VM i Doha. Foto: Jessica Gow/TT
Sarah Sjöström satte världsrekord på 100 meter fjäril under kortbane-VM i Doha. Foto: Jessica Gow/TT

Dubbla världsrekord av Sjöström

Sarah Sjöström efter ofattbara succén: ”Slutar aldrig förvåna mig själv”
2:52 min

Först sänkte Sarah Sjöström världsrekordet på 100 meter fjäril med 44 hundradelar. En timme efter slog hon till igen på 200 meter fritt. Två världsrekord och två VM-guld för den svenska simstjärnan i Doha.

Sarah Sjöström vann finalen på 100 meter fjäril i kortbane-VM i utklassningsstil. Svenskan satte ett nytt världsrekord med tiden 54,61. 44/100 under Diane Bui Duyets tidigare rekord från 2009. Hon var också var över halvsekunden snabbare än tvåan, kinesiskan Lu Ying.

– Det var verkligen inget perfekt lopp och jag är medveten om mina misstag under det. Så jag blev väldigt förvånad när jag såg att det gick så snabbt ändå, säger Sjöström till Radiosporten.

Den svenska simstjärnan hade den bästa tiden från semifinalen, men det var danskan Jeanette Ottesen som öppnade snabbast i finalen från bana fem.

Men som så många gånger tidigare ökade Sjöström farten på den sista längden och var långt före sina konkurrenter in mot mål. Tvåa blev Lu Ying på 55,25 och trea blev Jeanette Ottesen med tiden 55,32.

Ungefär en timme senare var det dags igen. Sarah Sjöström var urstark i finalen på 200 meter frisim och gick i mål på den nya världsrekordtiden 1.50,78. En putsning av Federica Pellegrinis tidigare rekord med nästan fyra tiondelar.

– Det är helt fantastiskt. Helt sjukt med två VM-guld och två världsrekord i dag. Det trodde jag verkligen inte att jag skulle klara av på sista dagen men jag överraskade mig själv igen. Det är svårt att beskriva. Jag har verkligen överträffat mig själv, säger Sjöström till Radiosporten.

– Jag slutar aldrig förvåna mig själv, jag hade väldigt låga förväntningar inför mästerskapet även om jag visste att jag hade medaljchans. Jag simmade väldigt dåligt första VM-dagen, så jag visste inte vad jag skulle förvänta mig av mig själv i resten av mästerskapet.

Senare under kvällen var det dags för lagkappslaget i 4x100 meter medley. Laget slog svenskt rekord där Michelle Coleman även slog svenskt rekord i 100 m rygg. Den sammanlagda rekordtiden blev 3.51,64 – och laget slutade fyra 

– Jätteskönt. Jag har jagat det länge. Det håller fortfarande inte riktigt till den bättre världsklassen, jag är ett par sekunder ifrån, säger Coleman till SVT Sport om sitt ryggsim. 

Danmark vann lagkappen på 3.48,86 före Australien och Japan. Svenskorna var 1,14 sekunder bakom Japan på bronsplatsen.

– Det blev fel i växlingen och jag hamnade fel med dålig tajming, men simningen var bra, säger Jennie Johansson som simmade bröstsimmet, till SVT Sport.  

Sarah Sjöström simmade tredjesträckan (fjäril) och Louise Hansson avslutade i frisimningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".