Friends arena
Friends arena. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klart: Nu säljs driften av Friends Arena

Nu är det klart att franska bolaget Lagardère tar över driften av nationalarenan i Solna, Friends Arena. Avtalet sträcker sig i minst 10 år, skriver arenabolaget i ett pressmeddelande. 

Radiosporten har tidigare rapporterat om att det franska bolaget förhandlat med förbundet om att ta över driften av Friends. Detta för att bli av med driftskostnaderna. Sveriges Radio kunde i oktober avslöja att driften av Friends Arena kommer gå med lika stor förlust i år som ifjol, då den till slut hamnade på ungefär 225 miljoner kronor

Lagardère Unlimited har tidigare erfarenhet av att driva och utveckla liknande anläggningar och har för närvarande avtal med ett 20-tal arenor runtom i världen, bland annat Commerzbank Arena i Frankfurt, Imtech Arena i Hamburg och Arena Castelao Fortaleza i Brasilien, rapporterar förbundet. 

– Vi har under två års tid lagt grunden för Friends Arena. Det känns nu bra att kunna lämna över driften till en internationell driftoperatör som ytterligare kan stärka och utveckla Friends Arena som en konkurrenskraftig evenemangsarena, säger Erik Paulsson, ordförande i Sweden Arena Management i ett pressmeddelande.

I driften ingår att sälja in evenemangsmöjligheter till arrangörer och företag, skapa och utveckla egna evenemang, administrera biljettförsäljning och att utveckla arenans kringservice.

Friends Arena ägs av Svenska fotbollförbundet, Peab, Fabege, Solna Stad och Jernhusen. Lagardère har också tecknat ett långsiktigt hyresavtal med fastighetsbolaget, Arenabolaget i Solna.

Mer om Friends - gräv om förluster

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".