U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericsson. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX.
U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericsson. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX.

U21-landslaget vill flytta allsvenskan för bättre EM-förberedelser

U21-landslagets Håkan Ericsson om januariturnén och att flytta allsvenskan
4:55 min

Förbundskapten Håkan Ericsson vill tidigarelägga sommaruppehållet i allsvenskan nästa år för att få längre förberedelsetid med sitt U21-landslag inför EM-slutspelet i fotboll i juni.

– Vi håller på att förhandla med Svensk Elitfotboll om att flytta sista omgången i allsvenskan, vilket inte är helt lätt, säger Håkan Ericsson till Radiosporten. 

U21-landslagsledningen med förbundskaptenen i spetsen för just nu samtal med intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef) om att få samla U21-EM-truppen den 4 juni i stället för den 8 juni nästa år. Därmed skulle troligtvis sista omgången i allsvenskan innan sommaruppehållet behöva flyttas.

– Det vore svensk fotbolls bästa, och i allas intresse, att vi ska få en hyffsad förberedelsetid. Alla lag utom Danmark i EM samlas i slutet av maj och åker i väg 10-14 dagar för förberedelse och spelar två till tre matcher. Och det är klart att vi får inte ge för mycket handikapp till dem, säger U21-landslagets förbundskapten.

Håkan Ericsson berättar för Radiosporten att första träningsmatchen nästa år blir på bortaplan mot Serbien den 27 mars. Men U21-landslaget jobbar för att få till fler träningsmatcher inför EM-slutspelet. Spelschemat för nästa års fotbollsallsvenska är ännu inte spikat.

– Det är en stor apparat, det har med serieläggning, tv-rättigheter och allt sådant att göra. Jag har full respekt för att det är en stor fråga. Jag hoppas få besked under den här veckan, säger Håkan Ericsson angående att få samla EM-truppen den 4 juni i stället för den 8 juni nästa år.

Sverige spelar EM-premiär mot Italien den 18 juni i den tjeckiska staden Olomouc.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".