2014 Handbolls-EM Mats Dahlberg och Christina Ström
1 av 2
Mats Dahlberg och Christina Ström på handbolls-VM.
Isabelle Gulldén, arkivbild. Foto: Aleksandar Djorovic/TT
2 av 2
Isabelle Gulldén, arkivbild. Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Så ska Sverige besegra kvicka Nederländerna

Hör Mats Dahlberg och Christina Ström inför kvällens match mot Nederländerna
1:00 min

Ikväll kan Sverige definitivt säkra fortsatt spel i EM-handbollen i Kroatien. Efter segern mot just Kroatien, i premiären, väntar Nederländerna. Ett Nederländerna som vann sin premiär mot Tyskland.

– Sverige är klara favoriter, så säger Radiosportens expert Christian Ström inför kvällens match mot Nederländerna.

Det kommer att vara två lag med snabbt spel som möts och det kommer att vara en match där svenskorna i första hand får se upp med Nycke Groot och Estevan Polman. M9 och V9 med en härlig reportoar, kvicka, kvicktänkta och hela tiden farliga.

Svenskorna måste dessutom se upp med deras H6, Ailly Luciano, som ofta och gärna lämnar sin kant för inspringningar.

Nycklar lär bli det svenska 6-0-försvaret där Bella Gulldén får ett extra ansvar när hon står som tvåa i försvaret till höger. Med samma fina tajming som hon hade mot den kroatiska stjärnana Penezic, kan det bli en kul kväll. Och så måste kontringarna stämma. Lite säkrare avslut än mot Kroatien kan nog också krävas - då missade svenskorna fyra-fem frilägen.

Grupp C var vidöppen från början, nu har Sverige och Nederländerna kopplat greppet. Det lag i den andra matchen ikväll där Kroatien och Tyskland möts, som förlorar, är sannolikt borta från fortsatt spel i EM. Men helt säkert är det inte - dom tre bästa lagen i gruppen går vidare.

Här ett par varianter på hur det kan gå:

Sverige vinner mot Nederländerna samtidigt som Kroatien slår Tyskland. Då kan svenskorna, även vid förlust mot Tyskland i gruppavslutningen på fredag, gå vidare till spel i Zagreb med full pott och ha en stor chans att nå semifinal.

Sverige förlorar mot Nederländerna samtidigt som Kroatien slår Tyskland. Då kan svenskorna missa vidare spel om man förlorar mot Tyskland på fredag.

Och däremellan finns alla varianter. För så här räknas gruppspelet när två eller flera lag hamnar på samma poäng:

1) Poäng i inbördes möten

2) Målskillnad i inbördes möten

3) Flest gjorda mål i inbördes möten

4) Målskillnad i alla matcher

5) Flest gjorda mål i alla matcher

Och kan man inte sära på lagen då, så blir det lottning...

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".