Oscar Pistorius lämnar domstolen i Pretoria. Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Oscar Pistorius lämnar domstolen i Pretoria. Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Oscar Pistorius riskerar 15 års fängelse

Domen mot löparstjärnan får överklagas, meddelar en domstol i Sydafrika.

Åklagarsidan anser att domaren har misstolkat lagen när hon dömde Pistorius för vållande till annans död efter att ha skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp, och vill att han ska fällas för mord.

Apellationsdomstolen kommer nu att avgöra om lagens principer tillämpats korrekt. Det handlar om huruvida Pistorius förstått de eventuella följderna av sitt handlande men ändå sköt- så kallat dolus eventualis.

Om domstolen bifaller överklagandet och rubriceringen ändras till mord, kan också straffet ändras och Pistorius dömas till 15 års fängelse. Däremot får straffets längd för den nuvarande domen inte överklagas, något som åklagarsidan också krävt, rapporterar BBC.

Åklagaren ansåg att Pistorius borde dömas till tio års fängelse. Åklagare Gerrie Nel sade tidigare att domstolen visat för "stor barmhärtighet" mot Pistorius, och att domen var "chockerande olämplig", skriver Mail&Guardian.

Pistorius dömdes till fem års fängelse för vållande till annans död efter att ha skjutit flickvännen på alla hjärtans dag, den 14 februari 2013. Pistorius har hävdat att han trodde att flickvännen var en inbrottstjuv när han sköt henne genom badrumsdörren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".