NHL-klubben Dallas Stars hjälper innebandyn att växa i Texas, USA. Foto: Paul Sancya/TT.
NHL-klubben Dallas Stars hjälper innebandyn att växa i Texas, USA. Foto: Paul Sancya/TT.

Dallas Stars stöttar innebandyn i USA

Stefan Hedlund: "Då förstår man vilken kraft det finns"
4:58 min

Innebandyn i USA är på frammarsch, men farten framåt varierar runt om i det stora landet, berättar den svenske tränaren Stefan Hedlund för Radiosporten.

– I delar av Kalifornien, i New York och i Texas växer det med bra fart, säger Hedlund.

Och det är i Dallas som hjälp kommit från ishockeyn och NHL-klubban Dallas Stars som sponsrat med 9000 innebandyklubbor till 300 skolor.

– Då förstås man vilken kraft det finns, men vart det bär vet vi inte idag, säger Hedlund.

Förutom den svenske tränaren som blev årets herrtränare i svensk innebandy 2011 för sin insats i Linköping finns det fem stycken spelare med dubbelt medborgarskap i USA:s VM-lag.

En av dem - Mattias Hansen Andreasson som kommer från Dals-Långed och spelar för Karlstad i Sverige. Hans mamma Cindy kommer från Minnesota vilket gör att han har dubbla medborgarskap och det födde tanken på VM-spel.

– Efter förra VM så tänkte jag att där kan jag vara med så jag skickade ett mail till managern och fick komma på ett läger och sedan dess har jag varit med, berättar Mattias som spelar i tröja nummer 11.

Stefan Hedlund är nöjd med Mattias och ser honom som en topp tio-spelare i laget.

Skilnaden mellan spel i Karlstad och spel i VM med USA, då?

– Det är alltid skillnad mellan landslag och klubblag. Vi samlas ett gäng som inte ses så ofta. Det blir lite slutspelskänsla och det är viktiga matcher hela tiden och det är kul, säger Mattias Hansen Andreasson.

Stefan Hedlund vet att utvecklingen måste få ta tid.

– Man behöver börja på gräsrotsnivå och uppmuntra det lilla. Man tänker ofta att man ska börja i stor skala men så var det inte i Sverige och så är det inte i andra sporter, säger Hedlund.

En nationell liga i USA är långt borta.

– Det krävs att vi kommer med på OS-programmet och åtta år till kanske, säger Hedlund.

USA föll idag mot Tyskland 4-5, Mattias Hansen Andreasson gjorde två av målen för USA.

Mer om Innebandy

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".