Två segrare i Vasaloppet?

Nästa års upplaga av Vasaloppet har världscupstatus, vilket kan innebära att man blir tvungen att kora två vinnare. En världscuptävling måste nämligen tas hem av en landslagsåkare och det är ingen självklarhet när det gäller skidklassikern.

Landslagsåkarna har haft det tufft i tidigare upplagor av Vasaloppet och detta pekar på att det kan bli en märklig målgång i Mora första helgen i mars nästa år.

Tre gånger tidigare har långlopp haft världscupstatus och då vann visserligen landslagsåkare, men i Vasaloppet, som är det klart längsta loppet med sina 90 km, har man haft det svårare genom åren.

Varje deltagande land har rätt till åtta startande åkare medan Sverige som värdland har 15 extra platser. Skulle förste man i mål dock inte tillhöra denna skara blir man tvungen att kora två vinnare, Vasaloppssegraren och världscupsvinnaren.

Det är möjligtvis därför som suget efter startplatser i 2006 års Vasalopp är enormt. Idag är 14130 namn anmälda och det finns bara 1600 svenska platser kvar.

Nästa års upplaga är med andra ord snart fullbelagd och rekordet från ifjol, då fulltecknandet var ett faktum den 12:e maj, ser ut att slås med besked.

Eric Lundin
eric.lundin@sr.se