Isabelle Gulldén
Isabelle Gulldén. Foto: TT NYhetsbyrån

Sverige tog storseger i EM – tar med sig tre poäng

Christina Ström om segern: ”Isabelle Gulldén styr spelet fantastiskt bra”
1:26 min

Efter att motorn hackat något fick Sverige till slut i högsta växeln i den sista gruppspelsmatchen i handbolls-EM. Tyskland kördes över med 39-32, och Sverige går in i huvudrundan med tre poäng. 

– Jämför vi med förra matchen, där vi inte fick upp energin och farten i försvaret, så får vi det i dag. Det smittar av sig i anfallsspelet. Vi tyckte i matchen mot Kroatien att vi kunde komma upp i 40 mål om vi är vassa i avslutningarna. Det var vi i dag, i dag fick vi med allt, säger förbundskapten Thomas Sivertsson till Radiosporten. 

På förhand var Sverige favorit hos de flesta, men som spelet sett ut i EM-inledningen var det ingen som vågade ta någon vågade ta ut någonting i förskott.

Tyskland grundade mycket av sin självkänsla i att man fått tillbaka högernian Susann Müller som för ett par veckor sedan bröt ringfingret.

Müller spelade halva matchen och betydde hela skillnaden i Tysklands seger över Kroatien, men tvingades dagen inför matchen mot Sverige konstatera att smärtan faktiskt var för stor.

Müller skrevs ut ur truppen och Xenia Smits, som skrevs ut när Müller tidigare skrevs in, skrevs in igen.

Utan sin härförare till höger på planen var tillbaka i det tveksamma, lite veliga spel som laget visade i förlusten mot Nederländerna. Samtidigt såg Sverige ut att ha ätit beslutsamhet till frukost.

– Försvarsspelet fungerade verkligen bra i dag. I början av matchen sätter vi prägel på den och visar att det skulle bli tufft för dem – och det blev det också. Det ser bra ut med tre poäng inför nästa runda. Nu ställs vi mot tre nya lag som vi ska ta poäng mot, säger Sabina Jacobsen till Radiosporten.

Inför mästerskapet lade Sverige stort fokus på kontringar. Det starka svenska försvaret skulle nu inte bara hindra motståndarna från att göra mål – utan också ge enkla mål framåt.

Den riktiga farten har saknats mot både Kroatien och Nederländerna, men mot Tyskland rusade Nathalie Hagman så fort Sverige hade vunnit bollen.

Pang, pang, pang och efter åtta minuter stod det 8-3 till Sverige. Då hade Hagman gjort fem mål, Isabelle Gulldén tre.

Sverige hade total kontroll på matchen, Gulldén stundtals lekstuga framför det tyska försvaret.

När den första halvleken var över hade Gulldén gjort sju mål och ställningen var 23-17 till Sverige.

Johanna Bundsen kom in i mål i den andra halvleken och räddade åtta skott

– Det är jag nöjd med. Jag fick besked i paus att jag skulle starta den andra halvleken. Det är några bollar jag ska ta under matchens gång, från vänsternian framför allt, men jag är nöjd med min insats, säger målvakten till Radiosporten.

– Jag fick 30 minuter på mig och det gör mig väldigt mycket, väldigt positiva känslor nu.   

De kroatiska fansen som, i liten numerär, började trilla in på läktarna i Varazdin arena för hemmanationens match senare på kvällen tittade något förvånat upp på resultattavlan och funderade nog på om det inte var slutresultatet.

Mönstret gick igen i andra halvlek: Sverige anföll, gjorde mål, Tyskland anföll, missade, Sverige kontrade, gjorde mål.

Segermarginalen blev till slut sju mål – 39-32 – i EM:s hittills målrikaste match.

Handbolls-EM går nu in i nästa fas. Sverige spelar sin första match i den andra gruppspelsrundan, dit man i och med segern får med sig tre poäng, på söndag i Zagreb.

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".