Charlotte Kalla testar spåren i Davos. Foto: Anders Wiklund/TT
Charlotte Kalla testar spåren i Davos. Foto: Anders Wiklund/TT

Kalla på Davos-is: ”Svårt få styrsel med längdlagg”

Charlotte Kalla: ”Lite farligt i utförsbackarna”
2:18 min

Charlotte Kalla vill ha revansch på alla starka norskor, när nu världscupen hamnat i Davos. Men först gäller det att klara banan helskinnad.

Snöbrist gör att det är ett relativt tunt lager konstsnö som åkarna har att hantera när det på lördagen med start kl 11.15 (direkt i P4) ska köras 10 km klassisk stil.

– Tror att det blir lite farligt i utförsbackarna när åkarna plogat fram den is som finns därunder. Där blir det svårt att få styrsel med smala ”längdlagg”, säger Kalla till Radiosporten på plats i den schweiziska alporten.

– Kurvorna hade gärna fått vara mer doserade.

Vinterns snackis har annars varit norskornas enorma överlägsenhet, med exempelvis fyra norska damer före femman Charlotte Kalla i Lillehammers minitour förra helgen.

– Det nya är att fler har tagit ett kliv. Nu har ju också Ingvild Flugstad Östberg blivit stark på traditionella distanser, hon som förut var bäst på sprint, säger Kalla. De åker verkligen fort just nu, de rödklädda.

Det är känt att Kalla avstår Tour de Ski runt årsskiftet för att i stället gå in i en tuff träningsperiod med sikte på VM i Falun.

– Jag kommer att vara någonstans i Europa där det finns snö. Det är det enda jag kräver.

Hon kommer också att tävla i Skandinaviska cupen i VM-staden Falun, även om hon ännu inte vet om de får testa de verkliga VM-banorna.

Kalla kör i Davos både det klassiska loppet på lördagen och fristilssprinten på söndag. Den dubbeln kör också Marcus Hellner, som är tillbaka efter sjukdom, och Emil Jönsson, som är den som ersätter sjuke Johan Olsson på 15 km klassiskt.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".