Förbundskapten Thomas Sivertsson i mitten. Foto: Aleksandar Djorovic/TT
Förbundskapten Thomas Sivertsson i mitten. Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Sivertsson inför Frankrikematchen: ”Jag struntar i historien”

Thomas Sivertsson: ”Vi har debutanter som gjort det otroligt bra”
2:58 min

Sverige har inte vunnit mot Frankrike på mycket länge. Faktum är att när man pratar med landslagsspelarna så är det ingen som kommer ihåg om eller när dom har varit med och slagit fransyskorna. – Men jag struntar i historien, säger förbundskaptenen Thomas Sivertsson som i stället väljer att se möjligheterna.

Sverige har tre poäng med sig in i gruppspelet och dessutom en bra målskillnad, som kan bli tungan på vågen när dom två semifinalplatserna ska delas ut.

Frankrike har föryngrat sitt lag ganska rejält under ledning av nye förbundskaptenen Alain Portes. Men fortfarande kretsar mycket kring höger nian Alexandra Lacrabere, som också kan gå in och spela som M9. Där finns rutinerade linjespelaren Nina Kamto, som just passerat 200 landskamper, och ute på V6 Siraba Dembele, som snart är uppe i 600 landslagsmål. Över 600 har f ö den andra V6:an, Paule Baudoin, gjort.

Därför är det kanske extra olyckligt att en av dom spelarna som ska möta Frankrikes vänsterkant, Nathalie Hagman, är ett osäkert svenskt kort p g a en vrickad fot. Det kan bli nog så jobbigt för Hanna Fogelström om hon ensam ska ta hand om den kanten både framåt och bakåt.

Frankrike har också ett bekymmer på H6 eftersom förstavalet där drog av korsbandet i höstas. Nu är debutanten Marie Prouvensier, som bara gjort två landskamper, ensam på den positionen. Därför låter den franske förbundskaptenen någon av spelarna p V9 gå ner och spela där.

– Men vi har också mästerskapsdebutanter som gjort det mycket bra, betonar Sivertsson som inte bedömer spelarna efter vad som står på CV:et utan efter prestation här och nu.

Det är inte klart vem som kommer att starta i det svenska målet. Filippa Idéhn har varit förstavalet, men inte kommit upp i samma räddningsprocent som Johanna Bundsen gjorde när hon hoppade in i andra halvlek mot Tyskland. Då var å andra sidan matchen mer eller mindre avgjord, Sverige hade sex bollar upp, medan Idéhn stod första halvlek när svenskorna hade tre utvisningar mot sig. Ska vi gissa på att målvakterna delar på ansvaret med Bundsen som den som får chansen från start?

Avkast är det klockan 18.00 i Arena Zagreb, en jättelik byggnad med plats för drygt 22.000 åskådare. Men när Kroatien nu åkt ut så är intresset inte särskilt stort i det annars så handbollsgalna landet. Därför är det fri entré till samtliga matcher i det här gruppspelet...

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".