Sverige vann mot Kroatien. Foto: Aleksandar Djorovic/TT
Sverige vann mot Kroatien. Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Så är Sveriges väg till OS

Så är handbollsdamernas väg till OS
1:03 min

Sveriges framgångar vid damernas handbolls-EM i Kroatien banar nu väg för nya möjligheter att kvala in till kommande mästerskap. 

Redan står det klart att svenskorna kommer att få VM-kvala till mästerskapet i Danmark 2015 och att man då tillhör seedningsgrupp 1. Men det finns minor också på den nedre halvan eftersom normalt starka lag som Serbien, Kroatien och Ryssland misslyckats i EM och hamnat där.

VM-kvalet avgörs i mitten av juni nästa sommar i dubbelmöte hemma/borta.

Ett deltagande i VM ger också chansen till en OS-kvalplats. Klart är att vinnaren av EM får både en VM- och OS-plats. Ytterligare sex lag från VM, alltså lag 2-7, får en OS-kvalplats som avgörs i tre grupper med fyra lag i varje där dom två bästa från varje grupp får åka till Brasilien.

Gruppspelet spelas 17-20 mars 2016 och OS avgörs 5-21 augusti.

Det finns också en bakväg till OS, den som Sverige tog 2012. Om samma lag vinner både EM och VM så får förloraren i EM-finalen en OS-biljett. Vid EM 2010 vann Norge mot Sverige. Sedan vann norskorna VM-guld 2011 - i Brasilien - och Sverige behövde aldrig OS-kvala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".