2014, Mats Sundin. Foto: TT Nyhetsbyrån
Mats Sundin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mats Sundin om JVM-brandtalet och sina egna idoler

Mats Sundin om sitt brandtal till JVM-laget och vilka som inspirerade honom
3:27 min

Den svenske hockeylegendaren inspirerade Juniorkronorna dagen före spelarnas avfärd till Kanada.

Under tisdagen drar de svenska Juniorkronorna över till Kanada där JVM i ishockey inleds den 26 december. Dagen före avfärden talade legendaren Mats Sundin med spelarna, på ett hotell vid Arlanda flygplats.

– Jag tänkte, vad man kunde ge de här killarna för råd, de är ju redan etablerade och spelar i SHL. Men, ett budskap är väl ändå att njuta av den här JVM-turneringen nu. De kommer till hockeyns Mecka i Toronto och Montreal. Det kommer vara mer fokus på JVM än NHL:s grundserie. Det blir en fantastisk erfarenhet, säger Mats Sundin till Radiosporten.

– Samtidigt är det viktigt för spelarna att inte bli förblindade av allt som händer runtomkring. Fortsätt att jobba hårt och ta ansvar för era egna karriärer. Nöj er inte med att det planar ut, fortsätt utvecklas.

Hade du någon som inspirerade dig i motsvarande åler?

– Det var många man såg upp till. Kenta Nilsson och Mats Näslund och även Mario Lemieux var en stor idol.

Som du pratade med, eller bara tittade på?

– Mats Näslund och Kenta Nilsson spelade jag med i mitt första VM 1990 i Bern. Då var jag med som tonåring och kunde prata med de här äldre spelarna. Jag tyckte att det var kul att höra vad de etablerade spelarna hade att säga.

JVM spelas i din gamla arena i Toronto, vad är det som väntar de svenska spelarna?

– Ja det kommer bli ett fantastiskt tryck. JVM kan inte gå på ett bättre ställe tycker jag än i Montreal och Toronto. Det är de två städer där hockeykulturen är som bäst. Jag vill jämföra med ett Barcelona i fotbollen, eller Manchester United eller Real Madrid. Den typen av fanatisk kultur och tradition finns runt de här städerna och deras hockeylag. Och därför tror jag att den här JVM-turneringen kommer bli speciell.

Hur stort intresse är det för JVM i Kanada?

– Det är ett enormt intresse. Det nämnde jag också för killarna här, att det enda som slår intresset för JVM är OS-turneringarna när alla de bästa spelarna är med eller ett World Cup. JVM är större än ett vanligt VM. Det börjar ju bli samma sak i Sverige. Det finns ett intresse att se morgondagens stora stjärnor och juniorhockeyn är väldigt roligt att se.

Hur tror du det går för Sverige?

– Vi hoppas ju självklart att killarna vinner och tar hem guldet. Nu har det varit några silvermedaljer i rad så nu är det väl dags för ett guld igen.

Sveriges första match i JVM spelas mot Tjeckien sent på annandagen 26 december svensk tid.

Fråga

Mer om Ishockey

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".