Richard Jultomte
Foto: TT, Collage: SR

Jultomtens allsvenska klappar

God Jul alla allsvenska fotbollslag. Radiosporten har träffat Jultomten som avslöjar vilka julklappar som de herrallsvenska fotbollslagen önskat sig.

AIK: Home makeover
Gnaget har varit ett stabilt topplag de senaste åren så där finns inte mycket att klaga på. Värre är det då med hemmaborgen. Friends Arena är en fotbollsstadion starkt ogillad av de flesta, AIK:arna inkluderade. Tomten har läst önskelistan, sett att den här gången är gräset faktiskt grönare på andra sidan, och ger AIK en total home makeover. Det blir i fransk stil.

Häcken: En stjärna
Likt varje hem i juletid skulle Häckens trevliga lag behöva något pynt som lyser upp tillvaron lite extra. En ny stjärna i (transfer)fönstret är något att leta efter och, om man finner det, lägga ut några extra kronor för och slå in i ett paket. I Häckens fall duger det lika bra med en bättre begagnad. Vad sägs om märken som Hysén eller Källström?

Djurgården: Tågluff i Kina
Efter två raka sjundeplaceringar har väl Järnkaminerna sett nog av ”Mittens rike”? För att vara helt säker på det blir julklappen en resa till Kina. Då kan de ju passa på att besöka Erton Fejzullahu också. En gemensam tågluff på försäsongen, så ska nog allt gå som på räls sedan.

Falkenberg: Öronproppar
Inför förra säsongen fick Falkenberg ägna en hel försäsong åt att lyssna på förståsigpåare som helt dömde ut deras chanser att klara sig kvar i allsvenskan. Vilket laget gjorde, varpå tränare Henrik Larsson lämnade för Helsingborg någon vecka efter serieavslutningen – startskottet för samma kör att påpeka hur chanslösa Falkenberg kommer att vara 2015. Ge grabbarna ett gäng öronproppar i julklapp så de slipper höra skiten!

Gefle: Dopkläder
Gefle är inte främmande till att göra stora förändringar. För några år sedan bytte man ut sitt ljusblå matchställ och förra säsongen, hör och häpna, hade de inte Pelle Olsson på tränarbänken! 2015 ska laget flytta in i sin nya arena och det har under hösten varit tjafs om vad skapelsen ska ha för namn. Så där som det kanske kan vara när fler än en vilja vill bestämma något så viktigt. Om alla bara kan komma överens så ger tomten fina dopkläder att njuta av medan man sväljer förtreten och tänker att man kan lära sig leva med nästan vad som helst.

Gif Sundsvall: Fönsterlås
Två traditioner är särskilt djupt rotade i den svenska folksjälen. Det ena är att fira jul med allt som hör därtill, samt att så fort Gif Sundsvall går upp i fotbollsallsvenskan dra till med klyschan om det öppna Norrlandsfönstret. Här kombineras båda dessa heligheter. Tomten skickar i säcken en ordentlig fönsterstängare till Medelpad. Giffarna får se till att stänga igen fönstret så att det inte börjar blåsa korsdrag framåt höstkanten, kanske ligger där förklaringen till att man är så notoriskt dåliga mot slutet av varje säsong?

Halmstad: En CD-skiva
Årets julklapp 1995 funkar även den här julen, 19 år senare i Halmstadstrakten. Om inte annat var det ju också mitt upp i en glansperiod för HBK. Och tomten ser till att innehållet är något annat än Gyllene Tider som ALLTID ljuder i de slitna högtalarna på Örjans Vall. Tillverkas det ens Linnea Henriksson-skivor?

Hammarby: Inlines
Nanne Bergstrand har som ett mantra bankat in i spelare, fans och journalisters medvetande att allt hans lirare gör måste ske i mycket högre tempo. Läge att ta hjälp av ett par inlines för att få ännu mer fart under fotsulorna?

Helsingborg: Yogakurs
Något måste man ju hitta på till alltid lika turbulenta HIF för att de ska finna lite inre frid. Henrik Larsson är en mycket bra tränare, men har han vad som krävs för att skapa lugn i den stormiga omgivningen? Kanske kan en rofylld klapp ge möjlighet att yoga ner efter träningarna?

Elfsborg: Svängdörrar
Tomten kör på ett säkert kort här, väl medveten om att tomtenissen vid namn Magnus Haglund ska sköta inte bara julfirande utan även här vara ända fram till påska. Och säkert mer därtill. Elfsborg gjorde förra året osedvanligt få mål samtidigt som man släppte in minst i hela serien. Nu är det tillbaka till gamla sedvänjor i gladfotbollens tecken, och tomten ser till att installera svängdörrarna lagom till julafton. 

IFK Göteborg: Allt ni pekar på
Finns det några snälla barn på Kamratgården? En hel del tydligen, Göteborg vann nämligen Fair Play-ligan 2014 och som belöning får man ur julklappssäcken välja precis det man önskar sig. Till skillnad från när man skulle rekrytera ny tränare i höstas.

IFK Norrköping: En ny buss
Bortaspelet funkade inte alls för IFK Norrköping förra säsongen. Ynka tolv poäng på femton bortamatcher, varav två segrar. Förlorade till och med stort mot pinsamt dåliga BP. Släppte in näst flest mål av alla bortalag, endast nämnda brommapojkar var värre. Kanske lika bra att Janne Anderssons lag får en ny, stor och komfortabel buss att åka till bortamatcherna i. Om inte annat kan de ju parkera den framför egna målet också.

Kalmar: Träningsarmband
Årets julklapp ju! Ska hjälpa till att hålla koll på att man sköter träningen på rätt sätt. Vilket kanske är något för Kalmar-truppen som i höstas föll som en sten i tabellen, något som från många håll skylldes på Hans Eklunds alldeles för slöa träningar. Kanske kan Peter Swärdh förse killarna med motiverande armband för att få upp farten igen.

Malmö: Ett "pengarna har skänkts till bättre behövande"
Vad ger man någon som har allt? Pengar, guld, framgångar, fint och rymligt hem – allt det där förfogar man redan över En upplevelse, kanske? Äsch, satan också det blev ju resor till kontinenten redan i höstas. Istället får det bli ett sånt där kort där mottagaren får veta att pengarna istället spenderats på att ge till bättre behövande. Kanske välja ut ett lag som kan få något extra för att om möjligt konkurrera med överlägsna MFF?

Åtvidaberg: Pengar (eller möjligtvis presentkort)
Åtvid är en anrik förening på 107 år. Men till jul har en klubb i ekonomiska bekymmer en önskelista mer lik en 14-årig högstadieelevs. Man vill ha pengar. Och bara pengar. Möjligtvis ett presentkort, och för Åtvidaberg då helst på duktiga anfallare från Brasilien.

Örebro: Naturgräs
Örebro hade ett mycket framgångsrikt 2014, inte så lite tack vare Alexander Axén som efter sommaren tog över en nedflyttningskandidat som sedan under hösten var bäst i Sverige tillsammans med MFF. Hur ska detta toppas? Kanske genom att göra en omvänd ÖSK? Laget som alla hatade att möta på bortaplan för tio år sedan eftersom de lagt till med nymodigheten KONSTGRÄS!
Nu när snart denna artificiella grästyp tagit över nästan hela serien är det kanske dags för Örebro att åter få motståndarna ur gängorna genom att introducera något främmande och ovant. Naturgräs, kanske?

Mer om Allsvenskan - herr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".