2014, Ida Odén. Foto: TT Nyhetsbyrån
Ida Odén stoppas av Montenegros försvar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige rasade mot domarna efter förlusten

Ulrika Ågren om bortdömda målet: "Det är så dåligt”
0:50 min

Sverige föll mot Montenegro i den sista gruppspelsmatchen i handbolls-EM, 29-30. Om Sverige fått minst kryss hade man vunnit gruppen och fått möta Spanien i stället för Norge i semifinal. Något som Ulrika Ågren trodde att hon ordnat med två sekunder kvar när hon satte 30-30. Men då dömde domarna bort målet och gav Sverige frikast.

– De har inte dömt ett enda billigt frikast på hela matchen, så väljer de att göra det i det sista de gör, det är så dåligt. I en halv sekund hann jag tänka på att jag avgjort, sedan var det bara att springa och hämta bollen i mål, säger Ågren till Radiosporten.

Linnea Torstenson håller med:

– Jag har sett reprisen, domaren blåste frikast på Gulldén som redan fått fram bollen till Ågren. Sorgligt att domarna gjorde ett misstag i slutet, säger hon till Radiosporten.

Det montenegrinska försvaret har hyllats, hatats och debatterats genom mästerskapet. Mot Sverige blev det direkt tydligt varför.

Det tog åtta och en halv minut, sedan fick Montenegros Suzana Lazovic rött kort och fick kliva upp på läktaren för resten av matchen efter att ha satt två raka armar i bröstet på en framstörtande Linnea Torstenson.

– Det var raka armar mot halsen och bröstkorgen. Jag var inte med på det, säger Torstenson. 

Innan det hade spelats en halvlek hade även Jessica Helleberg blivit manglad i en kontringslöpning, Linnea Torstenson suttit en ispåse på handen och Anna-Maria Johansson åkt brutalt i backen minst en gång.

Det var Isabelle Gulldén som bar Sverige genom matchen. Den svenska mittnian gjorde sju mål framåt under den första halvleken, spelade fram till än fler och jobbade stenhårt i det defensiva. Från straffpunkten fortsatte hon även att vara 100-procentig och satte fyra av fyra svenska straffar i matchen (19 av 19 hittills i turneringen).

Det var knappast något skönspel som lagen bjöd på, men under matchen första halvlek var det Sverige som var starkast. Ställningen i halvtid var 18-13 i svensk favör.

Men i den andra halvleken visade Montenegro varför man är regerande Europamästare.

När åtta minuter återstod satte storstjärnan Katarina Bulatovic kvitteringen till 26-26 och fyra minuter senare gav Jovanka Radicevic Montenegro ledningen för första gången i matchen - 29-28.

När 14 sekunder återstod av matchen låg Sverige under med ett mål, 29-30, och tog time out. Efter det tog man ut målvakten och satte in Johanna Ahlm som extra utespelare. Ulrika Ågren satte bollen i mål på det efterföljande anfallet, men domaren hade blåst frikast - som Linnea Torstenson sedan brände.

Förlusten - Sveriges första i detta EM - var ett faktum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".