Julkalender från fotbolls-VM
Foto: Richard Henriksson/SR

Lucka 21: Vilket liv på grannarna

Det var lugnt och stilla i det sömniga kvarter där Radiosporten hade sitt boende i Rio i somras. Tills det argentinska laget flyttade in dagen innan finalen.

Dagens rim:
Lugn och ro på balkongen,
avbröts av den argentinska sången

ingen kunde undgå att,
här ska argentinska laget bo i natt

men i finalen ville och kunde Tyskland mest,
kvällen efter bjöd ej någon högljudd segerfest.


I Barra de Tijuca, den mest fashionabla och lyxiga stranden i Rio de Janeiro hade Radiosprtens sin bas under hela VM.

När jag dagen innan den häftiga finalen mellan Argentina och Tyskland satt och arbetade på min balkong avbröts den lugna lördagsstämningen plötsligt av sång och tutor, trummor och applåder.

Något var på gång. Jag tog mig ner till gatan och bort till det fina lyxhotell som låg granne med vårt lägenhetskomplex.

Där hade hundratals argentinare samlats och bara några minuter efter min ankomst dånade plötsligt luften ovanför oss av lågt hovrande helikoptrar som höll koll på den argentinska spelarbussen, eskorterat av hundratals (!) poliser på diverse fordon.

Bussen körde in mot entrén, Messi ilade in i lobbyn och sedan var det party resten av dagen. Ja, inte för spelarna såklart men väl för de många fansen som ägnade timmar åt att hänga utanför på trottoaren och sjunga sånger om hur de skulle njuta av att vinna VM på ärkefienden Brasiliens hemmaplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".