Inomhusfotbollslaget Årsta Korpen och Patrice Nilsson, verksamhetschef Korpen Stockholm. Collage: Radiosporten.
1 av 2
Inomhusfotbollslaget Årsta Korpen och Patrice Nilsson, verksamhetschef Korpen Stockholm. Collage: Radiosporten.
Foto: Radiosporten, Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Radiosporten, Sveriges Radio.

Korpen plockar upp petade ungdomar i Stockholm

Bänkade Barn: Reportage Korpen - RF svarar på de sjunkande siffrorna
11 min

Stockholm är det distrikt inom föreningsidrotten i Sverige som tappar minst sett till idrottsutövandet bland barn och ungdomar.

Där har motionsföreningen Korpen sett en kraftig ökning på ungdomssidan de senaste tio åren.

– Det kan till och med komma hela lag som anmäler oss i våra serier för att de har varit tvungna att sluta i den förening där de har tränat eller spelat tidigare, säger Patrice Nilsson, verksamhetschef Korpen Stockholm.

Sett till deltagartillfällen i åldern 7-20 år har föreningen Korpen Stockholm ökat med 2000 procentenheter mellan åren 2004-2013. Från 826 deltagartillfällen till 21 451. Föreningens statliga LOK-stöd har ökat från 8 355 kronor till 221 798 kronor, enligt Riksidrottsförbundets (RF) statistik.

Korpen Stockholm, som är medlem i RF, har en del i att tappet av utövare inom barn- och ungdomsidrotten dämpas i Stockholmsområdet.

– Vi har förändrat och förbättrat vår organisation. För fem år sedan fick vi knappt något lokalt aktivitetsstöd för man ansåg inte att vi var värda det. Efter en dialog med kommuner och RF så har vi börjat få stöd och även kunnat utöka vår verksamhet, säger Patrice Nilsson.

18-årige Kasper Danielsson har den här vintern startat ett lag i inomhusfotboll i Korpens regi. För fem år sedan slutade han med fotboll i sitt tidigare lag. Han har nu återvänt till föreningslivet. Men valt bort de traditionella föreningarna.

– Det är mindre krav på en själv. Nu gör vi det bara för skojs skull och inte för att vinna cupen eller ligan. Jag skulle klassa Korpen som roligare. Man gör det liksom med alla man tycker om. Det är inte så att man börjar i ett lag och så är det tre personer man gillar, säger Kasper Danielsson.

Är det ett problem att de barn och ungdomar som inte vill satsa lika hårt inom det traditionella föreningslivet tvingas till att vara med i Korpen?
– Ja, det kan jag faktiskt tycka, även om det låter konstigt. Det är klart att vi är glada att de vill idrotta och motionera med oss men lite får man väl säga att det är ett misslyckande av specialidrotterna att man inte kan behålla sin unga i den egna föreningen, säger Patrice Nilsson, verksamhetschef Korpen Stockholm.

Hur kommer det sig att suget efter mer "kravlös" idrott har ökat?
– En förklaring kan vara att vi har en väldigt, väldigt stor andel barn som börjar idrotta i organisera form så tidigt som vid tre-fyra års ålder. Då är man ganska mätt och nöjd när man kommer upp i tonåren, för man har varit inom i idrotten i tio år redan. Då vill man göra andra saker, det man inte hade då, det vill säga en tid fri från krav som de vuxna har ställt på en, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig Riksidrottsförbundet.

På Riksidrottsförbundet tonar man ned Korpens framväxt i Stockholm trots faktumet att fler barn- och ungdomar slutar med föreningsledd idrott.

– Det är klart att Korpen procentuellt sett växer mycket, men det finns andra specialidrotter som växt mer sett till aktiviteter, men de har haft en ingångsvärde som varit högre, säger Robert Larsson verksamhetschef Riksidrottsförbundet.

Lyssna i klippet ovan.


Vill ni höra av er angående vår granskning Bänkade barn?
Mejla oss eller använd #bänkad i sociala medier.

Mer om Bänkade barn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".