Fädbodvallar i Hälsingland. Foto: Markus Dahlberg / TT
Fädbodvallar i Hälsingland. Foto: Markus Dahlberg / TT

Idrotten överges i Hälsingland

Bänkade barn: Idrottsrörelsen försvinner i Hälsingland
1:23 min

Färre idrottsanläggningar och flera avhoppade, unga ledare.

Den föreningsledda idrotten i Hälsingland kämpar och har tappat mest i utövande enligt Riksidrottsförbundets deltagarstatistik.

– I grunden är det en befolkningskris, som gör att också idrotten minskar, säger Lars Ekengren, distriktsidrottschef Hälsinglands idrottsförbund.

Enligt Sveriges Radios sammanställning av Riksidrottsförbundets siffror är Hälsingland det distrikt i idrotts-Sverige som tappat mest i utövande. Antalet deltagartillfällen har minskat med en knapp tredjedel sedan 2004.

– Du behöver inte komma så långt ifrån centrum i Söderhamn så ser ut att antalet anläggningar och utövare blir färre ju längre utifrån centrum du kommer, och det är en utveckling vi sett under många, många år, säger Lars Ekengren, distriktsidrottschef Hälsinglands idrottsförbund.

Att Hälsingland tappat så mycket sett till utövande och deltagartillfällen har flera förklaringar, enligt Lars Ekengren. Bland annat ökad urbanisering och minskade barngrupper.

– En annan förklaring är att det är ledarbrist. Vi har flera exempel där unga ledare driver barn- och ungdomsidrott. Efter gymnasiet sticker de sedan till annan ort. Därmed lämnar man alltså grupper som inte har någon ledare längre.

Lyssna mer i klippet ovan.

Vill ni höra av er angående vår granskning Bänkade barn?
Mejla oss här eller använd #bänkad i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".