Maria Rooth
Maria Rooth jublar vid OS 2006. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska Hall of Fame: ”Läge att välja in första damspelaren”

Peter Blomqvist, invalskommitténs ordförande för svenska Hall of Fame
1:43 min

Under torsdagen valdes Maria Rooth in i Internationella hockeyförbundets Hall of Fame. Men i svenska Hall of Fame är fortfarande ingen damspelare invald. Men enligt Peter Blomqvist, ordförande i invalskommittén för svenska Hall of Fame kommer det ske i vår.

– Det kommer ett dam-VM i februari. Då kan man kanske fundera på vad som kan hända där. Det är inte omöjligt. Om man säger så här, vi närmar oss ett första inval för kvinnorna, säger Peter Blomqvist.

Varför har det inte skett tidigare?

– Vi har ju jämfört hockeyspelare, män mot kvinnor och tittat på meriter utifrån kriterierna som gäller. Det har varit så otroligt många män med fantastiska meriter. Vi har ett urvalskriterium i kommittén och de bygger på att man gjort ett antal internationella matcher, att man har meriter ifrån olika mästerskap och sedan har vi rankat alla spelare utifrån det. Nu börjar det närma sig ett läge att välja in första damspelaren, säger Blomqvist.

Maria Rooth var en nyckelspelare i det svenska lag som tog OS-silver i Turin 2006. Rooth valdes i dag in tillsammans med bland andra Dominik Hasek, Robert Reichel och Scott Niedermayer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".